Bár a pb-szolgáltatásoknak nem fogalmi eleme sem a lakáshitelezés, sem pedig a jelzálog-hitelezés, így esetükben leginkább csak régi hitelek végtörlesztéséről beszélhetünk − jelezték a Raiffeisennél. A bank értékelése szerint ez a lépés a pb-portfólió esetében a tevékenység tisztulását szolgálja.

A végtörlesztés szempontjából a privátbanki terület a legaktívabb ügyfélkör − mondták kérdésünkre az MKB-nál. Persze itt sem árt kicsit megbontani a dolgot. Tekintve, hogy az úgynevezett upper szegmensek legfőbb − bár nem kizárólagos − jellemzője az erős vagyoni helyzet, körükben arányait tekintve kevesebb hitelfelvevőt találunk, mint a lakossági ügyfélkör egészében − hívták fel a figyelmet a CIB-nél. Esetükben − mivel a hitelfelvétel stabil anyagi háttér mellett történt − az ügyfelek élnek a lehetőséggel.

A CIB és az Erste szakértői szerint ugyanakkor a pb-ügyfelek végtörlesztésének egy sokkal nagyobb szeletét lehet utolérni abban, hogy esetükben a családon, esetleg baráti körön belül átutalandó, relatíve kisebb összegekre korlátozódik majd.

Érdekes kettősség jellemzi ugyanakkor a végtörlesztési értékeket. Az érintett ügyfelek a saját jogon törlesztett hitelek esetében jellemzően nagy értékű lakásokra felvett, komoly összegű hiteleket törlesztenek (majd). Mindez például a CIB álláspontja szerint a megtakarítási állomány egy részének időleges eltűnésével jár. Összességében ugyanakkor a szakma egyetért azzal, amit az MKB-nál fogalmaztak meg. Eszerint az üzletág által kezelt vagyon vonatkozásában összességében a végtörlesztésre fordított összegek elhanyagolhatóak lesznek.