Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány azonnali határidővel 1,958 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretből a Magyar Államkincstár (MÁK) valamint a fővárosi, megyei kormányhivatalok javára a lakosság állampapír-állományának növelése érdekében, az ehhez szükséges számítástechnikai fejlesztések, marketing tevékenység, új értékesítési pontok valamint azokhoz közvetlenül kapcsolódó többletkiadások finanszírozására. A pénzzel december 20-ig kell elszámolni, a fel nem használt összeget is addig kell visszafizetni.

A nemzeti fejlesztési miniszternek április 10-ig meg kell vizsgálnia a közbeszerzési törvény módosításának lehetőségét, hogy a MÁK értékpapír-forgalmazásához közvetlenül kapcsolódó európai uniós értékhatár alatti beszerzései a közbeszerzési törvény hatálya alól minél szélesebb körben kivételt képezzenek.

Start-számlák

A Start-számlákkal kapcsolatban több módosítást is jóváhagyott a kormány, így a számlanyitási feltételek közül törlik a családi pótlékról szóló igazolás benyújtási kötelezettségét és az éves befizetési korlátot, s megvizsgálják a számlanyitásra jogosultak, valamint a számlatulajdonosok körének bővítési lehetőségét. Mindezekért ugyancsak a nemzetgazdasági miniszter felelős, a határidő április 10.

Az intézkedések között szerepel továbbá, hogy a Start-értékpapírszámlákat a jövőben kizárólag a MÁK vezeti (a törvénymódosítás hatályba lépését követően, új kedvezményezettek javára nyitott számlák esetében), az ehhez szükséges törvénymódosítást április 10-ig kell kezdeményeznie a nemzetgazdasági miniszternek.

A nemzetgazdasági miniszternek az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. útján április 10-ig intézkednie kell a jelenleg kibocsátott lakossági állampapíroknál rövidebb futamidejű lakossági papír kibocsátásáról, valamint meg kell vizsgálnia, hogy milyen, a MÁK-nál elérhető folyamatos, állampapírba történő befektetési lehetőség teremthető meg.

Kirendeltségek kialakítása haladéktalanul

A miniszternek a MÁK útján haladéktalanul intézkednie kell új budapesti Állampénztári Iroda kirendeltségek kialakításáról, első ütemben a XI. kerületi Bartók Béla úton, a második ütemben a II. kerületi Csalogány utcában, a harmadik ütemben pedig az V. kerületi Hold utcában.

A MÁK-nak meg kell vizsgálnia új vidéki Állampénztári Iroda kirendeltségek nyitásának feltételeit valamint helyét is, tekintettel a lakossági állampapír-forgalmazás kiterjesztése mellett folyamatosan bővülő kincstári számlavezetési ügyfélkörre.

A posta is szereplő

A Magyar Posta Zrt. a kormányhatározat szerint fontos szerepet tölthet be a lakosság állampapír-állományának növelésében, ezért a nemzeti fejlesztési miniszternek április 10-ig meg kell vizsgálnia a Posta szerepvállalásának lehetőségeit.

Az illetékes minisztereknek április 10-ig meg kell vizsgálniuk azt is, hogy az okmányirodáknál milyen lehetőségeket lehet teremteni értékpapír-számla nyitására valamint az értékpapír-forgalmazás bevezetésére.

Webkincstár

A nemzetgazdasági miniszternek a MÁK-on keresztül haladéktalanul intézkednie kell az informatikai rendszerek kapacitásbővítéséhez és fejlesztéséhez szükséges hardverek beszerzéséről; az értékpapír-forgalmazással összefüggésben április 10-ig áttekinthetőbbé kell tenni a MÁK honlapját, május 31-ig pedig az értékpapír-forgalmazás markánsabb marketingje érdekében kell fejlesztéseket végezni.

A MÁK értékpapír-kereskedési rendszerét is több lépésben fejleszteni kell, április 30-ig a Webkincstár számlanyitási regisztráció valamint a számlanyitás egyszerűsítése, augusztus 31-ig pedig az ügyfélbarátabb működés érdekében.

Április 30-ig meg kell vizsgálni az okostelefonon történő értékpapír-forgalmazás fejlesztésének lehetőségeit is, különös tekintettel arra, hogy ezzel új ügyfélkör bevonására nyílhat lehetőség.

A közszférában mindenkinek értékpapírszámlát nyitnak

A kormány ösztönözni kívánja a közszférában dolgozók állampapírvásárlását, ennek érdekében egyebek mellett felkéri a nemzetgazdasági minisztert arra, május 31-ig hozzon intézkedéseket arról, hogy a MÁK a közszférában minden munkavállaló számára értékpapírszámlát nyisson, jóváhagyása esetén.

A nemzetgazdasági valamint a közigazgatási és igazságügyi miniszternek április 10-ig kezdeményezniük kell a közszféra központosított illetményszámfejtési rendszerébe (KIR) tartozó munkavállalói által - a munkáltatón keresztül - adott nyilatkozat alapján történő értékpapírvásárlás jogszerűvé tétele érdekében a foglalkoztatási jogviszonnyal kapcsolatos és egyéb jogszabályok módosítását, különös tekintettel a személyes adatok védelmére.

A nemzetgazdasági miniszternek április 10-ig javaslatot kell tennie egy, a lakosság állampapír-tartásának növelését elősegítő marketingkampányra, s annak keretében kialakítani a megyei, helyi médiában való megjelenés és a potenciális ügyfelek megszólításának lehetséges elemeit, meghatározva a költségeket is, különös tekintettel a helyi újságokban való hirdetésekre, szórólapokra és ügyfélmegállító táblákra.