A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette a friss jövedéki statisztikát, amelyből egyebek közt választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy a nemzeti dohányboltok július elsején beindult rendszere miként hatott a cigaretta- és vágottdohány forgalomra. A júliusi adatok mindkét termékcsoportban számottevő visszaesést mutattak a megelőző hónaphoz képest (cigaretta és szivar: -36 százalék, dohány: -18 százalék), míg júniusban - talán amiatt, mert a fogyasztók igyekeztek bespájzolni a forgalmazás szigorítása előtt - növekedés történt májushoz viszonyítva.

Az év/év adatok is szűkülést jeleznek. Az év hetedik hónapjában 2012 júliusához képest kevesebb mint a felére, 672,8 millió szálra esett vissza a cigaretta-, szivar- és szivarkaforgalom, a vágottdohány-eladások pedig éves összevetésben bő 17 százalékkal apadtak, 429,7 tonnára. A képhez azonban hozzá tartozik, hogy a piac - ahogyan az az alábbi grafikonon is látható - korábban is hektikusan mozgott hónapról-hónapra, nem ritkán a jövedékiadó-emelések rángatták meg a forgalmat.

Kép: Nagyításhoz kattintson a grafikonra!

 

A trafikrendszer létrejöttét megelőzően az első félévben az összesített legális cigaretta- és szivarkapiac 5,4 milliárd szál volt, ami közel 16 százalékkal múlta alul 2012 hasonló időszakának adatát, de több mint 8 százalékkal 2011 január-júniusánál is kisebb. Ez azt jelenti, hogy a legális cigarettapiac csökkenése nem most júliusban kezdődött - kérdés, hogy az év hátralevő hónapjaiban milyen adatok érkeznek majd. Az adatokban nyomon követhető az is, hogy mindezzel párhuzamosan nőtt a vágottdohány iránti kereslet, az idei első félévben legálisan eladott 2,65 ezer tonna az egy évvel korábbit közel 5, 2011 hasonló időszakának adatát viszont már 33 százalékkal múlja felül.

Nagyításhoz kattintson a grafikonra!

Visszatérve a júliusi visszaeséshez, az az elárusítóhelyek számának csökkenése mellett a feketepiac térnyerésével is magyarázható, bár a NAV illetékese úgy véli, jelenleg nincs hiteles mérés arra vonatkozóan, hogy nőtt volna az illegális szektor aránya: legalább fél-egy év kellene ahhoz, hogy ilyen állítást meg lehessen fogalmazni.