A nyaralás jelentős költségekkel járhat, a válaszadók több mint harmada 150 ezer forint feletti kiadással számol - már csak ezért sem mindegy, milyen spórolási lehetőségek állnak rendelkezésre. Ilyenek lehetnek például az utazásszervezéshez, szállásválasztáshoz felkínált kedvezmények, akciók, amelyekkel a kérdőívet kitöltők 67 százaléka rendszeresen élni szokott, 21 százaléka pedig szívesen kipróbálná.

Az is lehet költségcsökkentő tényező egy külföldi nyaralásnál, ha fapados légitársaságnál foglalunk repülőjegyet - minden harmadik válaszadó utazott már fapados repülővel nyaralni, sőt, minden hatodik rendszeresen az alapján választja ki az úti célját, hogy elérhető-e fapados légitársasággal.

Külföldi nyaralás során egyszerű megoldás lehet a bankkártyás fizetés az előzetes valutaváltás helyett, de csak a megkérdezettek 28 százaléka osztja ezt a nézetet, és használ rendszerint bankkártyát más országban, míg 24 százalékuk ragaszkodik a magasabb költségekkel járó készpénzes fizetéshez. A tudatos tervezésre utal az is, hogy a válaszadók több mint fele mindig köt utazási biztosítást, minden hatodik közülük pedig azzal is tisztában van, hogy a dombornyomott bankkártyájához tartozik ilyen szolgáltatás.

Arra a kérdésre, hogy legszívesebben milyen külföldi álomutazást választanának, a válaszadók túlnyomó többsége (60%-a) a tengerparti kikapcsolódást jelölte meg vágyott célként. Legtöbben (26%) a Kanári-szigetekre mennének nyaralni, ha megtehetnék, de népszerű úti cél még a görög szigetvilág, Olaszország és Horvátország tengerpartja is. A kérdőívet kitöltők többsége úgy gondolja, hogy az álomnyaralás akkor az igazi, ha legalább egy hétig tart, de egyharmaduk akár két hétre is szívesen elutazna, ha megengedhetné magának.