A magyarországi lakosok gyógyszerellátása kiemelt figyelmet érdemel, mivel a gyógyszeres terápiában rejlő lehetőségek ma még nem megfelelően kihasználtak - hívja fel a figyelmet az IGYE közleményében Jakab Zoltán, a szervezet elnöke.

Miközben az elmúlt kormányzati ciklus vitathatatlan eredményének tartja a gyógyszerellátás fenntartását részben a támogatási rendszerben megtalált tartalékok felhasználásával, részben a korábbi kormányzat által kivetett gyógyszeripari különadók emelésével, ugyanakkor megjegyzi, hogy ennek terheit valamennyi gyártó viseli, amire szinte valamennyien szervezeti átalakítással, racionalizálással reagáltak.

A gyógyszeriparra már 10 éve kivetett (külön)adókkal kapcsolatban az IGYE megjegyzi: tisztában kell lenni azzal a ténnyel is, hogy ha a világ más országaiban is ilyen mértékű adót vetnének ki a kormányok az ágazatra, akkor valamennyi k+f tevékenységet folytató cégnek be kellene fejezni az új készítmények kutatását.

Bővült a paletta

Európával - és a hozzánk hasonló fejlettségű országokkal - összehasonlítva az elmúlt ciklusban igen lassú volt az új, valódi innovatív készítmények befogadása. A ciklus végén mindösszesen 12 új gyógyszerhatóanyag kerülhetett be a támogatási rendszerbe, melyek viszont minden nap betegek ezreinek adnak reményt és bizonyítják, hogy a tudomány legújabb eredményei viszik előre a gyógyítást.

A következő négy év feladatai között elsőként a forrásbevonásbevonást említi az IGYE, miután az egészségügyi kiadások alacsony mértéke egyre inkább akadálya lesz az ország gazdasági teljesítményének. Mint írják, a Ratkó-korszak gyermekei - ideális esetben - csak most kezdenek gyógyszerfogyasztókká válni, és erre az ellátó rendszereknek és a költségvetésnek is fel kell készülnie. Az emelkedő átlagéletkor miatt is növekszik a krónikus, tartósan kezelésre szoruló betegek száma.

Már a gyógyszerellátás eddigi színvonalának fenntartásához is szükséges a jelenlegi források növelése, különben a magyar betegek nem részesülhetnek majd az új, és bizonyítottan hatékony gyógyszeres kezelésekben, ami rosszabb egészséghez és életkilátásokhoz, valamint költségnövekedéshez vezet az egészségügyi és szociális rendszerben. Magyarországon a népegészségügyi mutatók kedvezőtlenek, ezért az egészségbe történő befektetésnek kiemelt fontosságúnak kell lennie a következő ciklusban.

Holisztikus szemlélet kell

A gyógyszerek finanszírozásával kapcsolatos döntések során a költségekkel azonos mértékben kell értékelni a terápia által nyújtott, tágan értelmezett (nem pusztán csak a gyógyszerkasszát tekintő) előnyöket, beleértve például azokat is, amik a foglalkoztatásban vagy a szociális ellátásban jelentkeznek - írja az IGYE.  A gyógyszeres terápiák hatékonyságának optimalizálásához elengedhetetlen az ellátás struktúráját és folyamatait is fejleszteni. Kiemelt cél, hogy minden beteg a megfelelő időben az állapotának legmegfelelőbb gyógyszerhez és ellátáshoz jusson hozzá, a beteggel történő kommunikáció hatékonyabb legyen, és a terápia követése valóban megtörténjen.

Az elmúlt évek folytonos változtatásai miatt mára a világ egyik legbonyolultabb gyógyszertámogatási rendszerével rendelkezünk. Egységes döntési szempontok alkalmazása, a jelenleginél átláthatóbb folyamatok, rövidebb átfutási idők feltétlenül szükségesek lennének egy hatékonyabb támogatási rendszer kialakításhoz. A mindennapi gyógyászati gyakorlatban elért eredmények értékelése, az évtizedekkel ezelőtt bevezetett készítmények újraértékelése, ösztönzők bevezetése, a betegek felelősségének növelése új távlatokat nyithat - olvasható a közleményben.

Magyarország jól teljesített

Magyarország jól teljesített az elmúlt évtizedekben a nemzetközi klinikai kutatásokban történő részvétel területén. Azonban e pozíció megőrzése, lehetőség szerint erősítése, fokozott támogatást igényel az egyre erősödő nemzetközi versenyben. Több tízmilliárd forint befektetés, több ezer fő foglakoztatása, és több tízezer beteg ingyenes, élvonalbeli kezelése múlik ezen - írja az IGYE.