Az összesítésben a mediterrán országok rosszul szerepeltek, az Egyesült Államoknál az angolszász országok közül Ausztrália és Új-Zéland is jobbnak bizonyult.

A GEMS Education Solutions felmérésében azt nézték meg 30 országban, hogy mennyibe kerül egy-egy ország oktatási rendszere, és ehhez képest milyen eredményeket érnek el. Az összesítésben Magyarország negyedik lett (Kína és Szingapúr módszertani okokból kimaradt, így Finnország, Dél-Korea és Csehország előzi meg Magyarországot).

Mindhárom dobogós országban jóval több a tanárok átlagfizetése, mint Magyarországon: vásárlóerő-paritáson számolva Finnországban 42,8, Dél-Koreában 47,3, Csehországban 18,6 ezer dollár évente (10,4; 11,5; 4,5 millió forint). Ugyanilyen módszerrel a magyar tanárok éves fizetése 14,7 ezer dollár, azaz 3,5 millió forint (a szerzők 2011-es adatokkal dolgoztak).

A szerzők végkövetkeztetése, hogy meglepően kicsi az összefüggés az eredmények és a tanárok fizetése között, és a kisebb osztálylétszám is keveset ad hozzá az eredményekhez. A kutatók szerint a legfontosabb a "tanárok minősége", így azért van értelme megfizetni a tanárokat, hogy a legjobbak válasszák ezt a hivatást. Szintén fontos, hogy minél több segítséget kapjanak a tanárok egész pályafutásuk során.