Az elemzés szerint jelentősen módosult az ellátás a vizsgált négy év alatt számos területen. 2009-ben az OEP összesen 2,204 millió fekvőbeteg-ellátási esetet finanszírozott, 2012-ben pedig 2,074 milliót, azaz a fekvőbeteg ellátási esetszám 4 év alatt 6 százalékkal csökkent. A 2012-es fekvőbeteg finanszírozási összeg ugyanakkor 4 százalékkal meghaladta a 2009-es értéket (328,9 milliárd forint illetve 324,2 milliárd forint). Az esetszám csökkenés jelentősen nagyobb, mint amit a 2012-es, fél éven át érvényesülő 5 százalékos ágyszám-csökkenés indokolt volna - hangsúlyozza a Px Consulting elemzése.

Az ellátási esetek összegzett számának a csökkenése a különböző területeken jelentősen eltérő módon realizálódott. Számos részterületen jelentős a növekedés, sok beavatkozásnál szinte azonosak a számok a vizsgált évek alatt, de megfigyelhetőek jelentős csökkenések is.

Romlott a gyermekek egészségi állapota?

Négy év alatt például 25 százalékkal nőtt az "Ellátás 14 éves kor alatti gyermek gyógyulásának segítése miatt" kód használata. Azt azonban a nyilvános OEP adatokból nem lehet megállapítani, hogy ez a hazai gyermekek egészségi állapotának a romlásából, avagy a kórházak vatta ellátásokat kódoló gazdasági kényszer-helyzetéből fakadhat, avagy esetleg nyilvántartási különbözőségből adódik.

2009-2012 között dinamikusan, 35 százalékkal nőtt a sugárterápiás ellátások esetszáma, ugyanakkor a sugárterápiás ellátásokra kifizetett finanszírozási összeg korántsem mutat ekkora növekedést - hívja fel a figyelmet a Px elemzése. A várólistás ellátások egyik kiemelt eleménél, a "Szürkehályogműtét phakoemulsificatios módszerrel, hajlítható műlencse biztosításával" beavatkozásnál négy év alatt 18 százalékos bővülés 18 százalékosnál némileg kevesebb finanszírozás-növekedéssel.

Négy év alatt 19 százalékkal növekedett "Tüdőgyulladás 18 év felett, speciális kezeléssel" HBCS kód alkalmazása, 17 százalékkal a közepes problémával született újszülöttek száma, és 16 százalékkal a 18 év felett észlelt veseelégtelenségek száma.

Nem is annyi

Tavaly első alkalommal került 6600-as esetszámmal a leggyakoribb 50 HBCS kód közé a vérmérgezés kódja. Ez azért is különösen érdekes, mert az elmúlt hónapokban napvilágra került az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) elsődleges véleménye, mely szerint több mint tízezren betegedtek meg tavaly kórházi fertőzésekben, és közülük több mint 2300-an haltak meg. A néhány napja módosított vélemény szerint tavaly összesen csak 2800 ilyen ápolt volt, közülük 30 százalék halt meg, és csak 87 haláleset volt közvetlen összefüggésben a súlyos kórházi fertőzéssel.

Az onkológiai ellátás változásainak megítélésére a sugárterápiás ellátás esetszámának jelentős mennyiségi növekedése ellenére a finanszírozási kódok mennyiségi és finanszírozási ingadozásai alig alkalmasak, hiszen a kemoterápiás kezelések kódbesorolásában a vizsgált négy év alatt szinte folyamatos változások voltak - szögezi le az elemzés. Egy biztos, a leggyakrabban használt kemoterápiás kezelések finanszírozása 2009-ben 30,5 milliárd forintot, 2012-ben 27,3 milliárd forintot igényelt, ugyanakkor a tételes elszámolású gyógyszerek kasszaköltsége (mely kasszának jelentős, de pontosan nem definiálható arányú eleme a nagy értékű onkológiai készítmények) 5 milliárd 919 millió forintról 32 milliárd 416 millió forintra nőtt.

Négy év alatt 10 százalékkal csökkent a 999 gramm alatt született újszülöttek és 13 százalékkal a hüvelyi szülések száma, a császármetszések száma viszont 4 százalékosos növekedést mutatott. 2009-ben a szülések 37 százaléka történt császármetszéssel, ez az arány 2012-ben már 41,5 százalék volt. Ugyanakkor a vizsgált négy év során 17 százalékkal csökkent az abortusz kódjának használata.

Jelentős átpozícionálódás zajlik

Igazán elgondolkodtatónak, és ijesztőnek találják az elemzés készítői, hogy 2009-2012 között 27 százalékkal csökkent a 18 év alattiak asztma, illetve egyéb krónikus obstruktív betegség miatti fekvőbeteg-ellátási esetek száma. Harminc százalékkal csökkent a 60 év alatti depresszív szindrómák miatti ellátások száma, és 34 százalékkal a 36 év feletti, nem inzulinfüggő cukorbetegség miatti kórházi ellátások száma (miközben az "amputáció keringési zavarok miatt, kivéve a kéz-, lábujjakat" kód használatának gyakorisága a vizsgált években lényegében nem változott).

Az adatok ugyanis arra utalnak, hogy a hazai fekvőbeteg-ellátásban jelentős átpozícionálódás zajlik - állítja a Px Consulting. A valós fekvőbeteg-ellátási teljesítmény megítélését igen megnehezítik a gyakorlatban ambulánsan lezajló, de fekvőbeteg-ellátási eseményként finanszírozott ellátások (erre jó példa az onkológiai ellátás, mely az éves fekvő esetszámok 10 százalékát teszik ki, miközben az ellátások domináns része a járóbeteg ellátás kereteiben zajlik). A stabil éves esetszámú onkológiai ellátási eseményeket kizárva 2012-ben nem 6 százalékkal, hanem valójában 7,5 százalékkal volt kevesebb a kórházi ellátási események összegzett száma, mint 2009-ben.