Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Létrehozná a Nemzet Művésze díjat a kormány, amelyet az Orbán-kormány által kiemelt státuszt kapott Magyar Művészeti Akadémia (MMA) adományozna hetven embernek. Az MMA-t még Makovecz Imre építész és más jobboldali művészek és építészek alapították, az alkotmányba (alaptörvénybe) is beemelték.

A díjazott élete végéig járadékban részesül, amelynek mértéke a mindenkori minimális nyugdíj huszonháromszorosa (ez jelenleg 28 500 forint, azaz a járadék 655 500 forint lenne) - derült ki Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárának a díj létrehozásáról szóló törvény expozéjában a parlamentben. Az elismerést Kossuth-díjasok és 65. életévüket betöltött művészek kaphatják, posztumusz nem adományozható az elismerés, érdemtelenség miatt pedig visszavonható.

A törvényjavaslat emellett rendelkezik arról is, hogy az MMA székhelyévé a felújított Vígadó épületét jelöli ki (az MMA januártól megkapta a Hősök terén álló Műcsarnokot is), illetve bevezet egy új tagsági formát, a nem akadémikus tagot, akiknek szavazati jogot biztosítanának az akadémia közgyűlésein. Jövő év november elsejétől ez lenne a feltétele a rendes MMA-tagságnak - mondta az államtitkár.

Gyimesi Endre (Fidesz) azzal indokolta a Nemzet Művésze díj bevezetését, hogy a legkiemelkedőbb, és elismert művészeknek méltó életkörülményeket biztosítsanak.

Hiller István (MSZP) szerint a lényeg nem a tervezet tartalma, hanem az, hogy a kormány szisztematikusan megosztja a kulturális életet, ennek középpontjában pedig a saját értékrendjük szerinti művészek pártolása áll. Nem arról van szó, hogy egy köztestület nem adhat elismerést, de ezzel a javaslattal a politikai nézetazonosságot vállaló embereknek biztosítanának havi juttatást. Ez modern kulturális feudalizmus - mondta felszólalását Hiller István.

Halász János államtitkár erre úgy válaszolt, hogy a szocialista képviselő téved, és "nem látja a lényeget, amely a kulturális élet megbecsülése".

(Képünkön Dávid Katalin művészettörténész november 5-én átvette az MMA életműdíját Fekete Györgytől, az MMA elnökétől Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelenlétében - MTI.)