Az átlagbért kereső egyedülálló munkavállaló adóterhelése a 2009-es 53,1 százalékról 2012-ben 49,4 százalékra csökkent Magyarországon - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden közölt friss statisztikájából. A számottevő csökkenés ellenére ez a negyedik legmagasabb a tagállamok között, ötven százalék felett csak a belga és a francia elvonás van, a dobogó harmadik fokán pedig Németország áll 49,7 százalékkal. Az OECD-átlag 35,6 százalékos átlagos adóterhelésről tanúskodik a három évvel korábbi 35,1 százalék után.

Magyarországon a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az átlagbér 67 százalékát kereső kétgyermekes egyedülálló szülők járnak a legjobban, az ő adóterhelésük a 2009-es 29,7 százalékról 2012-re 21,7 százalékra csökkent. A családi kedvezmény miatt sokkal jobban járt a két gyermekét egyedül nevelő átlagkereső is, az ő adóterhelése három év alatt 43,2 százalékról 33,6 százalékra csökkent. Az adatokból az látszik, hogy a gyermeket nevelők jártak jól az elmúlt évek magyar adóváltozásaival, a családi adókedvezmény bevezetésének éppen ez volt a célja. Az elemzésben az OECD is kiemeli, hogy néhány országban - köztük Magyarországon - számottevő a különbség a gyermekesek javára az egyedülállókkal szemben. A legrosszabbul az átlagbér 167 százalékát kereső egyedülállók járnak, nekik továbbra is fizetésük több mint felét vonja el az állam különböző formákban.

Az átlagos adóékre vonatkozó adatok is a fentieket támasztják alá: gyermektelen, egyedülálló munkavállaló esetén már az átlagbér felénél is számottevően magasabb a 45,1 százalékos magyar adóék, mint a 28,6 százalékos OECD-átlag. Ez a különbség a fizetés emelkedésével is alig csökken, az átlagbér két és félszeresét keresők 51,2 százalékos adóéke még mindig majdnem tíz százalékkal haladja meg a 42,5 százalékos nemzetközi átlagot. A gyermeket nevelők esetében is magasabb a magyar adóék az OECD átlagánál, azonban a különbség lényegesen kisebb. A két gyermekét egyedül nevelő, az átlagbér felét kereső szülők 10 százalékos adóéke például már alig magasabb a 7,1 százalékos átlagnál.

A környező országokban az egyedülálló átlagkeresők adóterhelése rendre alacsonyabb a magyarnál, a szlovákok például nagyjából tíz százalékkal kevesebb elvonással kell, hogy számoljanak. Csehországban 42,4 százalékos egy átlagos keresetű munkavállaló adóterhelése, de még az osztrák 48,9 százalékos adat is egy hajszállal elmarad a magyartól. Az utóbbi évek változásainak köszönhetően a magyar családok már jobban járnak egy kicsivel, mint hasonló osztrák sorstársaik.

Az OECD-ben a chilei 7 százalékos adóterhelés a legalacsonyabb az átlagkeresetűeket összehasonlítva, mögöttük Új-Zéland és Mexikó minimális adóztatása áll. Tavaly a teljes adóék Lengyelországban emelkedett a legnagyobb mértékben, mögöttük a szlovák és a holland növekedés