A kabinet egyszermind felhívta az érintett (nemzetgazdasági és közigazgatási) minisztereket arra, hogy a szakképzésrõl szóló törvény átfogó módosítására vonatkozó javaslatot a koncepció alapján dolgozzák ki és terjesszék a kormény elé szeptember 30-ig (a közoktatásról szóló törvény benyújtásával egy idõben).

E két tárcavezetőnek további egy hónapja van arra, hogy a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvény módosítását célzó jogszabály tervezetét kidolgozzák és a kormány elé terjesszék. További feladat meghatározni a térségi integrált szakképzõ központ rendszer (tiszk-rendszer) átalakításának költségeit és lehetõségeit az átalakítás optimális idõpontjának meghatározása érdekében - e munka határideje június 30.

A kabinet döntése várható volt. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a közelmúltban egy szocialista képviselő kérdésére azt válaszolta: az Orbán-kormány határozott célja, hogy gyakorlatközpontú szakképzési rendszer alakuljon ki Magyarországon. "Ennek érdekében kiemelten támogatjuk a gyakorlati oktatást a duális képzés elsődlegessé tétele érdekében. Tervezzük a szakmai tartalom és a vizsgarendszer újragondolását és racionalizálását, a pályaorientáció és a pályakövetés fejlesztését." A miniszter szerint az NGM a tiszkek átalakításánál az önálló OM (oktatási) azonosítóval rendelkező, úgynevezett holland modell szerint működő tiszkeket preferálja. A tárca munkája során figyelemmel kíván lenni a közoktatási rendszer tervezett változásaira is. A feladatok megvalósítása során erősíteni tervezik a gazdasági kamarák szerepvállalását és a gazdaság szereplőinek még nagyobb arányú bevonását a gyakorlati szakképzésbe.

Az NGM vezetője szerint a szakképzési szakterület esetében a kormányzat nem tervez forráskivonást. (Ez azért is fontos, mert a konvergenciaprogramban az szerepel, hogy cél az aktív és szakképzési munkaerőpiaci eszközök egy részének kiváltása hasonló célú EU-s forrásokkal.) A szakképzés átalakítására vonatkozóan átfogó koncepció készült, ezt első körben május 24-én tárgyalta a kormány.