Megjelent a "Mikrovállalkozások fejlesztése" című kiírás módosítása, amelynek értelmében több mint duplájára, 4 millióról 10 millió forintra nő a vissza nem térítendő támogatás összege, a kedvezményesen felvehető hitel akár a 20 millió forintot is elérheti, a kedvezményezetti kör pedig jelentősen bővül - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A "Mikrovállalkozások fejlesztése" című konstrukció 2011. március 1-jétől pályázható Magyarország bármely régiójában.

Egyablakos ügyintézés keretében, a közvetítőkön keresztül igényelhető egyszerre támogatás és hitel, az igényléstől számított 30 napos átfutási idővel. Az eredetileg 2011. év végégig kiírt pályázat beadási határidejét 2012. december 31-ig hosszabbították meg.

A kedvezményezettek körének bővítését segíti, hogy eltörölték a 200 millió forintos felső árbevételi korlátot.

A 2011 januárjában megjelent kombinált programhoz kapcsolódó konstrukció keretében az 1-9 fős mikrovállalkozások fejlesztéseihez 10 százalékos önerő mellett akár 45 százalékos támogatás igényelhető. A fennmaradó rész finanszírozása pedig a piacinál jóval kedvezőbb kamatozású, államilag támogatott mikrohitellel biztosítható a "Kombinált Mikrohitel Program" keretében.

Idén januártól az Új Széchényi Terv "Kombinált Mikrohitel Programban" nyújtható hitel összege 8 millióról 20 millió forintra emelkedett, akárcsak a "Mikrovállalkozások fejlesztése" kiírás esetében.

A vissza nem térítendő támogatás legalább 1, legfeljebb 10 millió forint úgy, hogy

  • a vállalkozásfejlesztési alapítvány közvetítők esetében legalább 1 millió forint és legfeljebb 10 millió forint összegű visszatérítendő támogatás megítélésével együtt nyújtható a kedvezményezett számára;
  • a pénzügyi vállalkozás, szövetkezeti hitelintézet (takarékszövetkezet, hitelszövetkezet) közvetítők esetében legalább 1 millió forint és legfeljebb 20 millió forint nyújtható a kedvezményezett számára.

A hitelnyújtás vonatkozásában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a takarék- és hitelszövetkezeteket, valamint a Szövetkezeti Hitelintézeteket is bevonja azon közvetítők körébe, amelyeknél a támogatás igénylése kezdeményezhető.(A teljes közvetítői lista az MV Zrt. honlapján érhető el.)

Fontos, hogy a vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum a pályázati projektérték 45 százaléka lehet, de legfeljebb 10 millió forint. A visszatérítendő támogatás mértéke legfeljebb a pályázati projektérték 60 százaléka lehet, de legfeljebb 20 millió forint. További feltétel, hogy a vissza nem térítendő támogatás összege nem haladhatja meg a visszatérítendő támogatás összegét.

A pályázónak vállalnia kell, hogy a projekt befejezését közvetlenül követő 2 üzleti év személyi jellegű ráfordításainak összege eléri az elnyert vissza nem térítendő támogatás összegének 50 százalékát.

Arra vonatkozóan, hogy mely beszerzések támogathatók és melyek nem, a részletes pályázati kiírás ad útmutatást, amely pdf-formátumban itt található.