Ha a kormány jelentős energiamegtakarítást szeretne elérni a magyar háztartásoknál, akkor a mosógép és a hűtő után a televíziók cseréjén kellene elgondolkozni - véli az NRGreport által megkérdezett szakember.

A korábbi csereprogramok sikeréhez az "ingyen pénzen" túl az is hozzájárult, hogy egy háztartási nagygép általában jelentős kiadás a háztartásoknak és jó esetben cseréjükre sincs szükség 5-10 évnél gyakrabban. A legtöbben általában megvárják, amíg elromlik és javíttatása már többe kerülne, mint egy új megvásárlása.

Az új hűtőgépek, mosógépek és televíziók árának változása egészen más pályát járt be az elmúlt 5 évben, amely mellett a magyar átlagbérek folyamatosan emelkedtek. Míg 2011-ben egy átlag dolgozó nettó 141 ezer forintot vitt haza, 2015 első 11 hónapjában (ennél frissebb adatokat egyelőre nem közölt a KSH) közel 161 ezer forint volt ez az összeg.

A háztartási gépek átlagáráról a KSH közöl minden hónapban adatokat. A mosógépek esetében az automata, 6-7 kilogrammos ruhakapacitással bíró modelleket vizsgálja, hűtők esetében a 120 litereseket, a televízióknál pedig a 76-82 centiméteres LCD-LED típusokkal számol a fogyasztói kosárban. Bár az támogatott készülékek köre ezektől eltérhet, a tendenciák jól láthatók.

Forrás: KSH, Napi.hu-gyűjtés

Árzuhanás a televízióknál

A legszembetűnőbb változás a tévék árában mutatkozott miután az elmúlt évtizedben a síkképernyős típusok kiszorították a katódcsöveseket, majd előbbiek árcédulája is rohamléptekkel szelídült arra a szintre, amely már egy átlagos jövedelemmel rendelkező háztartás számára sem megfizethetetlen. A KSH által vizsgált készülékek átlagára a 2011-es 111 ezer forintról 81 ezerre csökkent 2015-ben, amely azt eredményezte, hogy míg öt évvel ezelőtt az átlag magyar nettó bér 78,4 százalékát kellett értük kifizetni, tavaly már csak az 50,3 százalékát.

Stagnáló hűtőárak

A hűtőgépek ára az elmúlt években minimális mértékben emelkedett, a 2011-es közel 59 ezerről tavaly több mint 60 ezerre. Ennek eredményeképpen 5 éve még 41,7 százalékát vittel el egy átlagfizetésnek, tavaly már csak 37,6 százalékát.

Értéktartó mosógépek

A mosógépek ára, mintha pontosan követte volta a nettó átlagbérek változását: 2011-ben még 78 ezer, 2015-ben 89 ezer volt az átlagáruk. Ennek köszönhetően 5 éve 55,5, tavaly 55,4 százalékát vitte el egy átlagfizetésnek. 2013 és 2014 fordulóján egyébként a vizsgált televíziók átlagára alacsonyabb lett, mint a hűtőké.