A múlt szerdai bejelentés szerint mától lehet elérni az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő cseréjét célzó pályázatot az emi.hu weboldalon. Ma délelőtt háromnegyed tízkor azonban még híre-hamva sem volt a kiírásnak, az Épításügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) honlapjának pályázati aloldalán a legfrissebb információt a téglaépítésű társasházak energetikai korszerűsítésére kiírt pályázat tavaly augusztusi felfüggesztése jelenti - emlékezetes, hogy ez a keret akkor órák alatt kiürült. Hívtuk a honlapon fellelhető összes telefonszámot, de mind foglalt volt - vélhetően mindenkit az érdekel, hogy mikor jelenik meg az új pályázat.

Frissítés: délután háromnegyed négykor (a pályázat ekkor sem volt még fenn a honlapon) futott be az ÉMI tájékoztatása arról, hogy "a szeptember végén kiírásra kerülő lakossági energiahatékonysági pályázatok (háztartási gépcsere, nyílászárócsere, kazáncsere) teljes körű információi (pályázati feltételek, benyújtás módja stb.) hamarosan megjelennek", a honlapot kell figyelni, de addig a részletekről nem tudnak tájékoztatást adni.

Frissítés 2: délután fél ötre megjött az NFM-közlemény is, amely szerint végre megjelentek a részletes pályázati információk - erről szóló cikkünket, amelyekben az összes fontos részletet megtalálja, itt olvashatja.

A várva-várt lehetőség a szaktárca korábbi tájékoztatása szerint azt jelenti, hogy 1 milliárd forinttal támogatják a lakások fűtésének korszerűsítését, magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek pályázhatnak. A kazáncsere-pályázaton 40 százalékos támogatást, pályázatonként és lakásonként maximálisan bruttó 650 ezer forintot lehet elnyerni, utófinanszírozási rendszerben.

Ezt követően, szeptember 25-én jelenik meg az a pályázat, amelynek keretében az NFM 627,1 millió forinttal támogatja a háztartási nagygépek - egészen pontosan hűtők és fagyasztók - cseréjét. Erre nyugdíjas és nagycsaládos magánszemélyek pályázhatnak, az elérhető támogatás a gépek beszerzési árának 50 százaléka, az A+ energiaosztályú készülékekre maximum 25 ezer forint, az A++ és A+++ gépekre legfeljebb 35 ezer forint lehet. A támogatás a megkapott támogatói okirattal a vásárláskor azonnal érvényesíthető.

Jövő hétfőn, szeptember 29-én érkezik az ablakcsere-pályázat. Ebben az NFM 1,1 milliárd forinttal támogatja a homlokzati nyílászárók cseréjét, magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek pályázhatnak. A megítélhető támogatás legfeljebb bruttó 520 ezer forint pályázatonként, utófinanszírozási rendszerben.

A pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatja be az a természetes személy, aki a megvalósítás helyszínéül szolgáló ingatlan - tulajdoni lapon szereplő - tulajdonosa és ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon. (Az ÉMI külön felhívta a figyelmet, hogy nem az emi.hu-n kell regisztrálni.)

A kormányzati portálon regisztrálni a pályázati kiírás meghirdetésétől számított 30 napon át lehetséges. A pályázatokat benyújtani pedig a meghirdetéstől számított 30. naptári napot követően, a pályázat lezárásáig vagy a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet. Az ÉMI is felhívja a figyelmet arra, hogy a pályázatok összeállítására a pályázóknak a pályázatok meghirdetésétől számítva 30 nap áll rendelkezésükre. A pályázatok benyújtása a megjelenést (útmutató és felhívás közzétételét) követő 30. nap elteltével lehetséges az útmutatókban részletezettek szerint.

A részletes pályázati dokumentáció az egyes pályázatok meghirdetését követően az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatkezelő szerv honlapján (www.emi.hu) érhető el.