A korábban vs.hu-n megjelent lista szerint júliustól 13 intézmény szűnhet meg jogutód nélkül és további legalább ötven feladatait a továbbiakban minisztériumok látják el. Az intézkedést a Miniszterelnökség előterjesztése szerint az indokolja, hogy túl nagy az állami apparátusok mérete és nemzetközi összehasonlításban is túl sok ember dolgozik a közszférában.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter e heti bejelentése szerint megszűnik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), a többi egészségügyi háttérintézmény viszont megmenekül, a 444 információi szerint Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár ugyanis csak azzal a feltétellel vállalta a további megbízatást, ha az Országos Tisztiorvosi Hivatal és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, valamint az Országos Mentőszolgálat integritása is változatlan marad. Fontos érv volt a gyógyszerészeti intézet megmaradása mellett a gyógyszerlisták egységes kezelésének fenntartása.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter kérésére megmarad az Oktatási Hivatal is, a miniszter szerint ugyanis az érettségik és felsőoktatási felvételik információs adatbázisának kezelése önálló infrastruktúrát igényel; megszüntetésének súlyos következményei lehetnének.

A csütörtöki kormányinfón Lázár János azt mondta, a kormány még nem döntött a Klebelsberg Intézményfenntartó (Klik) megszüntetéséről és a 444 értesülései is arról szólnak, hogy a március végi utolsó kormányülésen még olyan tervet tárgyalt a kabinet, amely szerint a Klik megmarad.