Az Országgyűlés mentelmi bizottsága levélben kéri Simor András jegybankelnököt, adjon írásos magyarázatot vagyonnyilatkozata egyik pontjához. Rubovszky György, a testület kereszténydemokrata elnöke kedden az MTI-nek elmondta: a bizottság zárt ülésén meghallgatta a Magyar Nemzeti Bank elnökét.

A kormánypárti politikus tájékoztatása szerint egy ponton kértek magyarázatot a jegybankelnök vagyonnyilatkozatával kapcsolatban: 2010-ben befektetési alapból származó jövedelemként 1,3 milliárdot, majd 2011-ben 1,5 milliárd forintot tüntetett fel. Rubovszky György a 200 millió forintos eltérésre volt kíváncsi.

Az ülésen - a KDNP-s elnök közlése szerint - Simor András azt mondta: vagyonát egy befektetési cég kezelte, amely eredményesen forgatta pénzét. Abban maradtak - folytatta -, hogy húsvét után levélben kér írásos tájékoztatást a vonatkozó pontról.

A levélre a jogszabályok szerint harminc napon belül kell válaszolnia Simor Andrásnak, de a bizottsági elnök arra számít ezt hamarabb megteszi majd. "Együttműködő volt Simor András" - fogalmazott Rubovszky György.
Jelezte: a levelet a vagyonnyilatkozat mellékleteként nyilvánosságra kívánja majd hozni.