Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már éppen kezdett jól menni a magyar bioetanol-termelőknek, - 2010-ben 400 kútnál árulták az E85-ös, 85 százalékban bioalapú üzemanyagot -, amikor a második Orbán kormány 70 forintos jövedéki adót vetett ki a termékre, amivel agyoncsapta az értékesítést - derül ki a Világgazdaság cikkéből. Ma már csak 120 kútnál értékesítik ezt a terméket. Erre jött a benzinár 2014 második felében kezdődött zuhanása, ami végképp padlóra küldte az ágazatot.

Manapság egy liter E85-ösért 320 forintot kell fizetni, míg a sima benzin literje 330 forintba kerül. A Magyar Bioetanol Szövetség szerint mérsékelni kellene a jövedéki adót annak érdekében, hogy forduljon a helyzet. A szervezet hangsúlyozza, hogy nem örökre szóló kedvezmény akar, hanem csupán 5-10 évig tartót, ami lehetővé tenné a viszonylag zöld üzemanyag fogyasztásának stabilizálását. Emellett növelni kellene a normál benzinbe kevert etanol arányát.

Az ágazat a  második oldalon azt ajánlja, hogy Magyarország, amely szerintük 2015-re bioetanol-nagyhatalommá vált, az is maradna. Az iparág számításaik szerint évi 220-240 milliárd forinttal járul hozzá a magyar GDP-hez. Az ágazat szakmai szervezete a úgy véli, hogy a magyar bioetanol-ipar előnyeit jobban ki lehetne használni, ha az állami szabályozással kapna egy kis hátszelet.