Nem született végleges megoldás a devizahiteles kérdéskörben, a még nem forintosított autóhitelek és a fedezetlen fogyasztási hitelek szerződésszáma ugyanis 200 ezer feletti, ami 300 milliárd forint körüli tartozást jelent. Harmicezer ügyfélnek ezek közül jelzálog hitelszerződése is van, ezért a probléma társadalmi szempontból érzékeny - mondta Tállai András a Portfolio tudósítása szerint.

A kormány "lényegében döntött" arról, hogy segít az érintett ügyfeleknek. Ezt önkéntes elven tudják csak elképzelni, így azok élhetnek a megoldásokkal, akik erre jelentkeznek. Ahhoz, hogy éljenek a lehetőséggel az ügyfelek, ösztönzők életbe léptetésére van szükség. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodást a kormány be akarja tartani, ehhez írásbeli megállapodás szükséges a bankszövetséggel.

A jelzáloghitelek forintosításához hasonlóan a kormány számít most is az MNB részvételére a devizatartalékok felhasználása kapcsán. Ami a részleteket illeti, a kormány még nem tárgyalta az NGM előterjesztését, de a közelgő kormányülések valamelyikén erre sor kerül.

Az államtitkár kérdésre elmondta, hogy a lízingszerződésekre is kiterjed majd a készülő jogszabály.