A közös sajtótájékoztatón Merkel azt mondta a Reuters beszámolója szerint: el vagyunk határozva arra, hogy megtegyük azokat a szükséges intézkedéseket, amelyekkel bankjaink feltőkésítését biztosíthajuk. Németország és Franciaország olyan egységes feltételrendszer alkalmazását tartja szükségesnek, amelyet minden fél elfogad - fogalmazott a kancellár, aki szerint fel fogják kérni az összes érintett hatóságot is, hogy ellenőrizzék, tarthatóak-e a tervezett lépések. Merkel aláhúzta: egyelőre nem mennek bele a részletekbe, ám a hónap végéig egy komplett csomagot mutatnak be majd arról, hogy miként szándékoznak stabilizálni az eurózónát.

Sarkozy szavai szerint a két ország fenntartható és átfogó javaslatokkal áll majd elő, mert Európának meg kell oldania a problémáit a cannes-i G20-találkozó előtt. Merkel és Sarkozy szavaiból kiderült, hogy a bankok feltőkésítése mellett az eurózónán belóli gazdasági koordináció felgyorsítását és a görög adóssággondok kezelését is érintik majd a javaslataik.

Kérdéses, hogy a piacok miként fogadják majd a megegyezést. A bankok feltőkésítéséről szóló bejelentés megnyugtathatja a befektetőket, ám az bizonytalanságra adhat okot, hogy a részletekre még heteket várni kell.