Simon O'Connor, az Európai Bizottság szóvivője újságírói kérdésre elmondta, hogy az egyes konkrét intézkedésekről nem tud véleményt mondani, de minden bejelentett fiskális intézkedést -más uniós tagállamokéval együtt - értékel és figyelembe vesz a november 7-én prognózisában.

A szóvivő nem kommentálta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azon megállapítását, miszerint az EU nyomására kellett volna megtennie a magyar kormánynak a reggel bejelentett kiigazításokat. Azt viszont megjegyezte, hogy Magyarországtól is - mint minden tagállamtól - az Európai Bizottság ettől függetlenül elvárja, hogy tartsa magát a túlzottdeficit eljárásban megfogalmazottakhoz.

Matolcsy a két héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott közel 400 milliárd forintos megszorító intézkedés után most egy újabb 367 milliárd forint értékű kiigazítást jelentett be.

Az "EU közgazdaságilag elhibázott elemzésére" és "követelésére", illetve a Magyarországgal szemben alkalmazott "kettős mércére" hivatkozott a miniszter az újabb csomag bejelentésekor.

Az Európai Bizottság október 15-én tájékoztatta a kormányt arról, hogy számításai szerint 3,7-3,9 százalék lenne a 2013-as deficit a legutóbbi 400 milliárdos csomag hatását figyelembe véve.