A május 19-i Magyar Közlönyben jelent meg az a Matolcsy György jegybankelnök által szignált MNB-rendelet, amely a bankok devizafinanszírozás megfelelési mutatóját szigorítja, így előzve meg egy esetleges újabb devizahitel-felfutást.

Amint arról beszámoltunk, az MNB a pénzügyi rendszer stabilitásának erősítése érdekében szigorította a banki likviditási mutatókra vonatkozó rendeletet. Eszerint a bankok devizafinanszírozás megfelelési mutatójának (DMM) - a devizaeszközök fedezetéül szolgáló devizaforrások és a hosszú lejáratú devizaeszközök hányadosa - minimális szintje a jelenleg hatályos 65 százalékról 2014. július 1-jével 75 százalékra, majd félévente 5 százalékpontonként 100 százalékra nő 2017. január 1-jéig. Így javul a bankok devizaeszközei és devizaforrásai lejárata közötti összhang.

Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója az MNB április végi tájékoztatóján elmondta: a cél a likviditási kockázatok mérséklése, valamint a pénzügyi rendszer ellenálló képességének további növelése. Az intézkedés a pénzügyi rendszer stabilitásának erősítése mellett csökkenti a jegybank devizatartalék tartási kötelezettségeit, és így az ebből fakadó költségeit is - tette hozzá Nagy Márton.

Az elemzők szerint a bankok devizafinanszírozás megfelelési mutatójának szigorítása miatt csökkenni fog az MNB devizatartaléka, így a költsége is. Ugyanakkor a bankoknak a rövid futamidejű devizaforrások hosszabb lejáratúakra cserélése többe fog kerülni, ami csökkenti a jövedelmezőségüket. Minderről részletesen itt olvashat.