Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előterjesztés szerint az adómérséklés mintegy tíz százalékos tehercsökkenést jelent a vállalkozások számára, és összességében mintegy 2 milliárd forintot hagy a gazdasági szereplőknél.

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester emlékeztetett, hogy a törvényileg szabályozott 2 százalékról 2014. január 1-től mérsékelték 1,8 százalékra az adónemet a városban. Az akkori döntés jónak bizonyult, mert a csökkentés jótékonyan hatott a város gazdaságára: a vállalkozásoknál maradt forrásokból a cégek fejlesztettek, bővítettek és növelték alkalmazottaik számát, valamint ösztönzőleg hatott az új vállalkozások letelepedésére is. A mostani csökkentéstől is ugyanezt várják.

Fekete Dávid (Fidesz-KDNP) alpolgármester elmondta, hogy a vállalkozások a csökkentés révén több forrást tudnak fordítani kutatás-fejlesztésre, a bérek emelésére, esetleg lakhatási támogatásokra.  Az előterjesztésben szerepel, hogy a költségvetés egyensúlyát számottevően nem befolyásolja a döntés, mert a bevétel kiesését részben kompenzálja az egyre magasabb iparűzési adóalap, az építmény-adó növekedése, a Győrben működő vállalkozások adózási képességének folyamatos bővülése és a betelepült új vállalkozások adózási képessége.

Van miből gazdálkodni

A győri költségvetésnek mintegy 40-45 százalékát adja a helyi iparűzési adó-bevétel. 2014-ben 17,15 milliárd forint volt, amely 2015-ben 2,16 milliárd forinttal 19,31 milliárd forintra nőtt. Az első háromnegyedévben pedig 19,46 milliárd forint volt.

A város rekord adóbevétellel zárta a 2015-ös évet, miután a tavalyelőtti, szintén rekordnak számító 20 milliárd 592 millió forintnál 2,4 milliárd forinttal több, összesen 22 milliárd 970 millió 832 ezer forint adóbevételt ért el.

A közgyűlésen húsz napirendi pontot tárgyaltak a képviselők, egyebek mellett szintén egyhangúlag szavazták meg, hogy egyszeri normatív támogatásként 130 millió forint értékben támogatják még az ünnepek előtt a városi közalkalmazottakat, 2544 embert. Közülük 1036 dolgozó, akik nettó százezer forint alatti havi jövedelemmel rendelkeznek, ötvenezer forint támogatást kapnak. Zárt ülésen döntöttek a képviselők arról, hogy 2016. december 31-től Tóthné Kardos Krisztina lesz a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója. Ezt a posztot 2021. december 31-ig tölti be.