Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Néhány év pereskedés után el lehetne érni, hogy a MÁV Start Zrt. ne tagadhassa meg a vonatjegyek árának visszafizetését, ha a késés valamilyen vis maior esemény miatt következett be. Jelenleg nagyjából akkor jár vissza némi pénz, ha a MÁV maga vét - mint például a közelmúltban történt kelenföldi incidenskor - amikor két vonat majdnem összeütközött egyelőre nem tisztázott okok miatt - a vonatok több órás késéssel értek célba. Egyébként ember legyen a talpán, aki bármilyen hiba vagy kellemetlenség miatt visszakap bármit a vasúttársaságtól - a legtöbb késést vis maiorként magyaráz a társaság. Legyen szó viharról, pályára tévedt tehéncsordáról vagy kábellopásról.

Az osztrák vasúttársaság esete azonban változtathat ezen a rendszeren. Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) nem tagadhatja meg a menetjegy árának teljes vagy részbeni visszatérítését azzal az indokkal, hogy a késés vis maior eseményre vezethető vissza - derül ki az Európai Bíróság minapi ítéletéből. Az eset nem dühös utasok pereskedése révén ment eddig a fokig, hanem az osztrák vasúttársaságok felügyeleti szerve miatt: a hatóság szerint az uniós szabályokkal, pontosabban a kártérítésekre vonatkozó rendelettel ellentétes az ÖBB azon rendelkezése, amely szerint semmilyen kártérítés nem jár az utasoknak a vis maiorra visszavezethető késések miatt.

A bíróság ítélete szerint ez a kikötés kizárólag az egyéb kártérítésekre vonatkozhat, s ezt bátran bele is lehet írni az általános szerződési szabályzatba. Vagyis nem lehet perelni a vasúttársaságot azért, mert a késés miatt elesett valaki egy szerződéstől, meghiúsult egy üzletkötés vagy lemaradt a gyereke születéséről. Ilyen kártérítések kivédésére felhasználható a vis maior kártya. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a vasúttársaság által értékesített jegyet sem kellene legalább részben megtéríteni. A bíróság szerint ilyen kitételt nem lehet belefoglalni a szerződési feltételekbe, ha késik a vonat, a jegyet részben meg kell téríteni.

Az uniós rendelet szerint az egy órás vagy azt meghaladó késés esetén az utas kérheti a vasúttársaságtól menetjegye árának részleges visszatérítését. E kártérítés 60-119 perc közötti késés esetén legalább a menetjegyár 25 százaléka, 120 perces vagy azt meghaladó késés esetén annak 50 százaléka. Azon már mehet a vita, hogy ez a tétel pontosan mire vonatkozik - a magyarországi szabályok szerint vis maior esetén a pótjegyekre nem, így az intercityk helyjegyére nem, csak az általános viteldíjra. Ugyanígy vélhetően nem jár kártérítés a gyorsvonati pótjegyért sem.