Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A várható rossz időjárás miatt elmarad a szerda délelőtt 10 órára, a rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájánál tervezett megemlékezés, amelyen Áder János államfő fővárosi és határon túli diákokkal helyezett volna el virágokat a mártírok sírjainál. A szervezők a fiatalok testi épségének és egészségének megóvását szem előtt tartva hozták meg a döntést - közölte a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) kedden délután. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentése szerint szerdán délelőtt Budapest térségében "extrém időjárás" várható - indokolták a program törlését közleményükben.

Ausztriában is támad a vihar

A legmagasabb fokú viharjelzést adták ki kedd éjszakára Ausztriában, a széllökések erőssége néhol elérheti az óránkénti 100 kilométert is. A riasztás este 10 órától másnap hajnali 4 óráig van érvényben - közölte az osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG). A hidegfront nyugati irányból hóval és viharokkal érkezik, hóesésre már 800 méteres magasságon lehet számítani. Az intézet közlése szerint a mostanihoz hasonlóan magas fokú riasztást nagyjából csak minden negyedik évben adnak ki.

Szerda déltől az Alpok északi részén a tartós hóesés és eső miatt szintén figyelmeztetés lesz érvényben. Az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag közlése szerint az A10-es autópályán (Tauernautobahn) tizenöt centiméternyi hó hullhat szerdán, ezért az autópálya-felügyelet fokozott készültségben lesz. A hatóságok óvatosságra intik az autóvezetőket, hiszen Ausztriában hivatalosan csupán november elsejétől kötelező a téli gumi használata.

Az ünnepségsorozat további rendezvényeit a terveknek megfelelően bonyolítják le. Szerda délután 15 órakor a Budapesti Műszaki Egyetemen megemlékezést és a történelmi évfolyamok találkozóját tartják, majd fáklyás felvonulással folytatódnak a programok.

Éjszaka jön a hidegfront

Korábban az OMSZ azt közölte: éjszaka Magyarországot nyugat felől markáns hidegfront éri el erős lehűléssel, viharos széllel, jelentős csapadékkal. Az egész országra különböző szintű - első-, másod-, illetve harmadfokú - figyelmeztetéseket adott ki. A viharos széllökések miatt több megyére és a fővárosra a legmagasabb szintű, piros figyelmeztetést adták ki: akár 110 kilométer/órás széllökések is lehetnek.

A front előtt, az éjszaka első felében a Nyugat-Dunántúlon intenzív zivatar is kialakulhat, felhőszakadás, viharos (70-80 kilométer/órás) szél, esetleg jégeső kíséretében. A front átvonulásával elsősorban a Dunántúlon és Pest megyében átmenetileg 100-110 kilométer/órásnál nagyobb széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 13 fok között alakul. A hőmérséklet szerda délután 8 és 14 fok között valószínű.

Szerdán napközben is lehetnek viharos széllökések, de ekkor 90 kilométer/óra fölötti lökés már nem valószínű. A szél az esti óráktól kezd lényegesen mérséklődni. A Tiszántúlt leszámítva szerda estig területi átlagban 20-30, a Nagykanizsa-Eger tengely mentén 30-40 milliméter csapadék is hullhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleménye szerint a 90 kilométeres óránkénti sebességet meghaladó széllökések már faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, ami azon túl, hogy balesetveszélyes, közlekedési akadályokat is képezhet. Az ilyen erős szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét és megrongálhatja az áram- és távközlési vezetékeket is.

A viharos időjárással kapcsolatos figyelmeztetések riasztások mindenki számára elérhetők, ha letöltik a katasztrófavédelem VÉSZ nevű ingyenes alkalmazását okostelefonra vagy táblagépre. Az alkalmazás letölthető a katasztrofavedelem.hu/vesz linken - írta az OKF közleményében.

A nemzeti ünnepen szabadtéri programot választók időben tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az érvényben lévő riasztásokról a www.katasztrofavedelem.hu, valamint a www.met.hu oldalon.

Az idén háromnapos központi programsorozat tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából. Az emléknap programjaihoz kapcsolódóan több helyen forgalomkorlátozásokra, megállási tilalmakra kell számítani. A programokról és az azokhoz kapcsolódó forgalmi változásokról bővebb információk találhatók az oktober23.kormany.hu oldalon - olvasható a HM NRH közleményében.