Tartós ónos esőt jeleznek péntekre a meteorológusok Bács-Kiskun és Csongrád megye területére. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei addig nem tudnak hatékonyan fellépni a síkosság ellen ilyen időjárás esetén, amíg a csapadék nem áll el, mivel a kijuttatott szóróanyag nem tudja kifejteni olvasztó hatását. A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy az ónos esőben érintett területeken a csapadék megszűnéséig ne induljanak útnak.

Az ország dunántúli területein jóval téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki a pénteki nap folyamán, ugyanis Somogy és Zala megyében 20 centimétert is meghaladó friss hó hullhat péntek estig, ráadásul Baranya, Somogy és Zala megyében hófúvások is kialakulhatnak az erős szél miatt. A hótorlaszok megszüntetése idő- és energiaigényes, a nagy erejű széllökések folyamatosan visszahordják a letakarított havat a burkolatra. A nagyteljesítményű, hótorlasz elhárítására alkalmas hómaró gépeket már átvizsgálták a szakemberek, hogy a szükséges személyzetet és ellátmányt biztosítani tudják az érintett megyékben, ha kell, akkor országosan is átvezényelnek munkagépeket a hófúvásban érintett területekre. Amennyiben a közlekedők elakadnának járművükkel a hófúvás miatt, segítséget a katasztrófavédelem szakembereitől kaphatnak a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon.

A Magyar Közút a fentiek miatt arra kéri a közlekedőket, amennyiben tehetik, ne induljon útnak ezekben a térségekben pénteken addig, amíg a veszélyes időjárás nem csillapodik és akkor is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek. Ha útnak indulnának fokozott óvatossággal és inkább lassabban, megfontoltabban közlekedjenek, mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessenek.

A Magyar Közút Útinform szolgálatának munkatársai a hivatalos Facebook és Twitter oldalukon naponta hatszor osztanak meg országos összesítést az aktuális útállapotokról, útviszonyokról 5.30 és 17.30 között. A közlekedési eseményekről (balesetek, lezárások stb.) a www.utinform.hu oldalon kaphatnak folyamatos tájékoztatást a közlekedők, a megyei és autópálya diszpécserek telefonos elérhetőségei szintén ezen a weboldalon érhetőek el, az Útinform munkatársait pedig a 06-1-336-2400-ás telefonszámon keresztül kereshetik az autósok.