Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az energiaárak vélhetően csökkenni fognak. Míg néhány évvel ezelőtt megawattóránként 90-100 euró volt az áram ára, ma 30 körül alakul az ár, és nem várható , hogy fordulna a trend - derült ki a Magyar Villamos Művek vezérigazgatóinak szavaiból egy a napokban tartott sajtótájékoztatón. A Népszabadság szerint ez gondosan becsomagol hadüzenet a Miniszterelnökségnek.

Ha ugyanis az MVM értékelése igaz, akkor nem térülhet nem a Paks 2 atomerőmű-beruházás, amelyhez mind a Lázár János vezette tárca, mint a kormány ragaszkodik. A két 1200 megawatt kapacitású reaktor ára 50,5-57,4 eurós piac árnál térülhet meg a 2020-as évektől kezdődő hatvanéves üzemidő előtt. A kabinet a Rothchild-csoport jelentésének hisz, amely ez idő alatt átlag 65 eurós árral számol.

Kulcskérdés

Az áram ára kulcskérdés, mert ha ez nem elég magas, akkor az államnak kell az adófizetők pénzéből megtámogatnia az árat, ami elfogadhatatlan versenyelőnyt nyújtana a paksi áramnak a piaci szereplők által termelt árammal szemben.

A Népszabadság azzal zárja a cikkét, hogy egyelőre nem világos, miért megy szembe az MVM a kormánnyal. Azért mert tényleg értelmetlennek tartják Paks 2-t, vagy mert a kormány elvette a fejlesztés menedzselését a cégtől.

Máris itt a cáfolat

Minden alapot nélkülöz az az állítás, miszerint az MVM nem áll ki Paks 2 mellett - szállt szembe a hétfő reggel megjelent cikkel délben a cég. Az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója az MVM-csoport új stratégiájának bemutatásakor a vállalat piaci várakozásait és az arra adandó válaszokat foglalta össze, hangsúlyozottan a 2016-2020 közötti időszakra.

Paks 2 pedig ezt követően léphet be az áramtermelésbe. A 2020 utáni árkörnyezetre vonatkozóan az MVM egyik vezetője sem fogalmazott meg prognózist - folytatódott a közlemény.

Kell az atom

Az MVM-csoport 2016. május 25-én bemutatott stratégiájában kiemelt szerepet játszik a nukleáris energia. Az MVM jövőképe szerint a vállalatnak fenntarthatóan, alacsony karbonintenzitású villamosenergia-termelési alapokon kell működnie, aminek fontos része a nukleáris alapú termelés is.

Az MVM egyetért a Nemzetközi Energia Ügynökséggel, amelynek elemzése szerint a klímavédelmi célok nem teljesíthetők nukleáris termelési kapacitások nélkül. Az MVM-csoport kiemelten kezeli Magyarország ellátásbiztonságát, amely nukleáris kapacitások nélkül nem biztosítható.