Alig három hónapja maradt aprópénzük beváltására azoknak, akik szeretnének valamit kezdeni megmaradt egy- és kétforintos érméikkel. A jegybank az eddigi tapasztalatai alapján nem számít nagy rohamra, bár országos szinten milliárdos összegről van szó: az MNB kimutatása szerint 2,16 milliárd forint értékben nem kerültek vissza a jegybankhoz egy- és kétforintosok a bevonásuk 2007 szeptember 30-ai bejelentése óta.

Az öt évvel ezelőtti bejelentésig 1,1 milliárd darab egy- és 944 millió darab kétforintost gyártatott az MNB, ebből 843 illetve 660 millió darab van még kint, vagyis az aprók túlnyomó többségét beváltás helyett megtartották tulajdonosaik. Igaz, az eddig visszaáramlott egy- és kétforintos aránya a korábban forgalomban lévő mennyiséghez viszonyítva 19 illetve 26 százalék volt, ami a nemzetközi tapasztalatoknál magasabb arányt jelent. A vártnál jelentősebb visszaáramlás nagyrészt a karitatív szervezetek által szervezett gyűjtéseknek köszönhető. A jegybank - tekintettel arra, hogy az utóbbi időben havi átlagban már csak 100-100 ezer darab érkezett vissza -, arra számít, hogy a kint lévő érmék nagy többsége ott is marad.

Beolvasztva többet ér

Ami viszont még bejön, arra beolvasztás vár: a visszakerült érmék alapanyagát az MNB értékesíti. Erre egy ízben már sor került 2009-ben, akkor a begyűjtött 1330 tonna 1 és 2 forintos érme értékesítéséből befolyt bevétel mintegy 1,2 milliárd forint volt. (Mindebből az is következik, hogy az érmék alapanyagként többet érnek, mint fizetőeszközként.) A 2009-es értékesítés óta összegyűlt 50 tonna és a 2013. február 28-ig még a jegybankba visszaérkező érmemennyiség értékesítésére az MNB újabb pályázatot írt ki, melynek bírálata jelenleg folyamatban van. Ennél is nagyobb nyereség, hogy a bevonás nemzetgazdasági szinten minden évben 3-4 milliárd forint megtakarítást eredményez az MNB szerint.



Kilószámra vinné az aprót?

Az 1 és 2 forintos érmék átváltását a jegybank budapesti lakossági pénztárában (Budapest, V. ker. Kiss Ernő u. 1.), díjmentesen végzi 2013. február 28-ig. Egyes kereskedelmi bankok és a posta kijelölt budapesti és vidéki fiókjai szintén átváltják az 1 és 2 forintos érméket. A kereskedelmi bankoknál és a postánál történő átváltásról, annak - 2013. február 28-át megelőző, esetenként bankonként változó - határidejéről, illetve az esetlegesen felmerülő díjakról célszerű előzetesen érdeklődni a bankfiókoknál, postahivataloknál - tanácsolja az MNB.

Visszatérve az MNB lakossági pénztárában történő beváltásra, 15-20 kg alatti érme előzetes bejelentés nélkül közvetlenül a pénztárosnak adható át. A pénztáros átvételkor az érmét szemrevételezéssel ellenőrzi: amennyiben megállapítja, hogy az átadott érme jelentős mennyiségű nem 1 és 2 forintos érmét is tartalmaz, az érme átvételét annak szétválogatásáig visszautasítja. A pénztáros a szemrevételezést követően átvett érmét géppel megszámolja, és az ellenértéket kifizeti. Az átvétel és a kifizetés minden esetben a legkisebb törvényes fizetőeszköz címlettel, azaz öt forinttal, illetve annak többszörösével kifizethető összegben történik. Eszerint az 1, 2, 3, 4 forintra végződő összegből 1, 2, 3, 4 forintot, a 6, 7, 8, 9 forintra végződő összegből szintén 1, 2, 3, 4 forintot a pénztáros nem vesz át.

A 15-20 kg mennyiség fölött előzetes bejelentkezéskor egyeztetett időpont és sztenderd csomagolás alkalmazása szükséges - figyelmezteti a nagyban játszókat a jegybank.