Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az eddigi "BB plusz/B" szintről "BBB mínusz/A-3"-ra emelte.

A "BBB mínusz" devizaadós-besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Az S&P pénteki döntése azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adós. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem, és egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású osztályzati sávba a magyar államadósságot.

Markánsan javulnak a magyar egyensúlyi és növekedési mutatók

A hitelminősítő Londonban ismertetett indoklásában kiemelte: a magyar folyómérleg-egyenleg 2009 óta nem zárt deficitesen, és Magyarország 2015-ben a hazai össztermék (GDP) 8 százalékának megfelelő mértékű külső hitelezői pozícióban volt.

A Standard & Poor's a felminősítés indokai között említette azt is, hogy várakozásai szerint a magas adótartalmú szektorokban érvényesülő belső kereslet mind nagyobb mértékben járul hozzá a gazdasági növekedéshez, és ennek kedvező hatásai lesznek az államháztartásra is.

Az S&P pénteki előrejelzése szerint a GDP-arányos államháztartási hiány az idén 1,8 százalékra csökken a tavalyi 2 százalékról.

A cég közölte azt is, hogy éves átlagban 2,5 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban a 2016-2019 közötti időszakban az eddigi prognózisában szereplő 2,0 százalék helyett.

Reagált Orbán

Magyarország felminősítése mögött a magyar emberek több éven át tartó megfeszített munkája van, így az elismerés is elsősorban őket illeti - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Standard & Poor's döntéséről pénteken Pozsonyban, ahol az informális EU-csúcson vett részt. Kijelentette: a magyar emberek nagyon sokat dolgoztak azért, hogy a külvilágnak is nyilvánvaló legyen, hogy Magyarország jó befektetési célpont.

Így látják az elemzők

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője az MTI-nek azt mondta: nagy meglepetést okozott a hír, mert senki nem számított a felminősítésre. A legtöbb amit vártak, hogy a semleges kilátást pozitívra változtatják.

Hozzátette: a döntés mögött az áll, hogy az ország sérülékenysége számottevően csökkent, jelentős a fizetési mérleg többlete, csökkent a külső adósságállomány, a bankrendszer stabilabbá vált a devizahitel-konverziót követően, és stabil a növekedés, valamint az államadósság is csökken. Ezek a tényezők korábban is adottak voltak, a hitelminősítő eddig az úgynevezett puha tényezőkre - az üzleti környezetre vagy a gazdaságpolitika kiszámíthatóságára, intézményi stabilitásra - hivatkozva nem változtatott az államadós-besoroláson.

A Moody's-nál már most pozitívak a kilátások, így Trippon Mariann szerint jó esély van a novemberi felminősítésre.

Zsebben a Moody's döntése

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint is meglepetést okozott a hitelminősítő döntése, aminek semmilyen piaci vagy elemzői várakozásban nem volt előjele. Jellemzően a hitelminősítők először a kilátásokat szokták változtatni, majd ezután lépik meg a felminősítést. Ez az S&P-nél most elmaradt, tehát azonnal megtörtént a felminősítés - mondta. Virovácz Péter hozzátette: ennek már nagyon ideje volt. Az ország külső sérülékenysége jelentősen csökkent, az államadósság csökkenő pályán van, de mindez nem számít újdonságnak.

Az elemző szerint azért is jelentős fordulat a felminősítés, mert nyáron az S&P képviselői még aggódtak a monetáris politika bizonytalansága vagy a gazdaságpolitika átláthatatlansága miatt, miközben az elmúlt három hónapban mindezekben nem történt változás. A gyenge első negyedéves gazdasági teljesítményt követően a magyar gazdaság a második negyedévben meggyőzőbben teljesített. Ez fontos szempont lehetett, ahogy a 15 éves rekord alacsony szinteket döntögető deficit is - mondta.

A Moody's novemberi felminősítése gyakorlatilag "zsebben van" - vélekedett.

A heves piaci reakciók is jól mutatják a felminősítés hatását, a forint két forinttal erősödött az euróval szemben, ami a hétfői kereskedésben is fennmaradhat.

Kitért arra: azzal, hogy a Fitch után a háromból immár a második nagy hitelminősítő is befektetésre ajánlott kategóriába javította a magyar államadós-besorolást, a konzervatív befektetői alapok is vásárolhatnak magyar piaci papírokat, sőt ez kötelező számukra.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a Standard&Poor's a szigorúbb hitelminősítők közé tartozik az utóbbi évek tapasztalatai alapján. Két forgatókönyvet tartott lehetségesnek, ebből az optimistább verzióban pozitív kilátással látják el a magyar osztályzatot, ezt követheti később a felminősítés.

A szakember szerint a hitelminősítő szakemberei a folyó mérleg többletét, a csökkenő külső és államadósságot, valamint a 3 százalék alatti költségvetési hiányt értékelik pozitívan.