Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB a múlt hónapban érte el a 3 százalékos alapkamatot, miután 0,2 százalékponttal mérsékelték azt; fél évvel ezelőtt a piaci elemzők ezt a szintet várták volna a mélypontnak. Ugyanakkor az utóbbi hetekben a jegybanki vezetés kommunikációja egyértelművé tette, hogy a jegybank nem áll meg ezen a történelmi mélyponton, hanem tovább lépdel. A monetáris tanács ülése előtt a piac és az elemzők is 0,1 százalékos újabb csökkentést vártak - ám kamatcsökkentés előtti napokban 300 forint emelkedett az euró árfolyama. A csökkentés végül a várakozásokat meghaladó mértékű 0,15 százalékponzos lett, így az alapkamat 2,85 százalékra csökken január 22-től.

Balog Ádám, az MNB alelnöke múlt szerdán szerdán Bécsben a Euromoney konferencián egy, a monetáris politikáról szóló panelbeszélgetésen kiemelte: az eszközvásárlási program visszavágása még nyitott téma, és bár felvet néhány kérdést, és az MNB folyamatosan elemzi a helyzetet, de nem hat közvetlenül Magyarországra. Hangsúlyozta, hogy a magyar monetáris politikát elsősorban a fundamentális folyamatok határozzák meg: a reálgazdasági folyamatok tartósan alacsony kamatkörnyezetet indokolnak, amit támogat a külső, alacsonyan maradó kamatkörnyezet is. Ezenkívül stabilitási szempontból a makroökonómiai mutatók jók, az ország jó befektetési célpont, a forint árfolyama pedig stabil volt az utóbbi egy évben.

Az MNB alelnöke szólt arról is, hogy Magyarországon az alacsony infláció ellenére sincs deflációs veszély. Hozzáfűzte: a magyar gazdaságot továbbra is a termelő kapacitások optimálistól elmaradó kihasználtsága jellemzi, a kibocsátási rés változatlanul negatív.

A jegybanki alapkamat szintje kevesebb mint a felére csökkent azóta, hogy 2012 augusztusában enyhítési ciklusba kezdett a jegybank, akkor 7 százalékról indult a kamatcsökkentés. A Reuters által készített felmérés szerint az elemzők várakozásaik szerint az MNB az áprilisban vagy májusban tartandó parlamenti választásokig folyamatosan csökkenti az alapkamatot. A megkérdezett budapesti elemzők többsége szerint a kamatvágási ciklus mélypontja 2,7 százalék lesz, ezzel szemben a londoni Cityben dolgozó elemzők szerint akár 2,5 százalékig csökkenhet az alapkamat az év közepéig. A várakozások szerint az év második felében már vélhetően kamatemelésekbe kezd a jegybank - az MNB ezért is szeretné átmenetileg minél mélyebbre tolni a mélypontot.

Az euró árfolyama kamatdöntést megelőzően, délelőtt 303 forint felé emelkedett. A kamatcsökkentés bejelentését követően erősödött a forint, az  euró árfolyama 302,41 forint volt.