Szolgáltatások
Gazdaság
Vállalatok
Tőzsde
Adózás
Ingatlan
Mellékletek
2013. július 17., szerda 17:25   NAPI

Itt a rég várt bérfordulat - de még a gyermekesek húzzák a rövidebbet

Címkék: családi adózás, szja
Részben a látványosan csökkenő inflációnak köszönhetően végre növekedésbe váltottak az első negyedévben a reálkeresetek, ám - a családi adókedvezmény dacára - a legkisebb bővülést a gyermeke(ket) nevelő háztartások tapasztalhatták meg.

Az idei első negyedévben végre növekedésbe fordultak a hazai reálkeresetek, a nemzetgazdaság átlagában 1 százalékos növekedést mért a KSH. Ez a nettó bérek bő 3 százalékos növekedése mellett az alacsony inflációnak köszönhető, amit jórészt a kormány rezsicsökkentő lépései szorítottak le. A reálkeresetek növekedése a családi adókedvezménnyel kiigazított adatokban is fordulatot hozott a 2012-ben jellemző mínuszok után.

Tavaly ugyanis még a három vagy annál több gyermeket nevelők is átlagosan bő két százalékos reálkereset-csökkenéssel szembesültek, amit az idén január-márciusban - inkább csak szépségtapasznak jó - 0,7 százalékos emelkedés követett. A gyermektelenek ugyanakkor - és ez is változás a 2012-es adatokhoz képest -  jobban jártak, mint a családosok, hiszen esetükben másfél százalékot közelítette a reálkereset növekedésének mértéke.Az idén egyébként némileg változtak az adókedvezménnyel kapcsolatos szabályok, erről részletesen itt olvashat.

Kiterjesztenék a kedvezményt

A jövő heti kormányülés témája lesz a három plusz egy területből álló népesedéspolitikai program - mondta szerdán Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár. A program első eleme az adókedvezmény kibővítése mindazokra a családokra, akik a jelenlegi kedvezményt nem tudják teljesen visszaigényelni gyermekük, gyermekeik után. Szerepel a tervekben azon egyetemisták, főiskolások támogatása, akik családot alapítanának, gyermeket vállalnának. A javaslat harmadik eleme a rugalmas gyed bevezetése, szabályainak és támogatási rendszerének kialakítása, a plusz területnek pedg az otthonteremtési támogatás kidolgozása, bővítése lehet.

Létminimum felett
A KSH adataiból az is kiderül, hogy a két gyermeket nevelő, kétkeresős, átlagos havi nettó keresettel rendelkező családok jövedelme - beleszámítva a 26,6 ezer forintos családi pótlékot is - tavaly 113 ezer forinttal, azaz közel a felével haladta meg az ilyen háztartásokra számolt negyedmillió forintos létminimum-értéket.

Az adókedvezmény kiterjesztését szorgalmazó kereszténydemokraták által korábban ismertetett adatok szerint a változtatás közel negyedmillió családnak jelentene segítséget különböző mértékben. A kedvezményezettek összesen 292 milliárd forintnyi adókedvezményt vehettek volna igénybe, azonban alacsony jövedelmük miatt csupán 180 milliárd forintot sikerült valóban kihasználni, 112 milliárd forint "kihasználatlanul" maradt. Ebből a 112 milliárd forintból 55 milliárd az az összeg, amit még a járulékokból a családi kasszában hagynának. A KDNP-sek tavasszal ismertetett tervei szerint ha valakinek nem kell járulékot fizetnie, azaz e téren sem érvényesíthetné a kedvezményt, számára a költségvetésből kellene pótlást nyújtani.

ILLY kapszulás kávégépek irodákba, munkahelyekre! Havi 60 kapszulától ingyen géphasználat! INGYENES PRÓBAHÉT 20 ajándék kapszulával kötelezettség nélkül! Ajánlatunkért kattintson ide: IrodaiKave.hu
Hozzászólok
waszabi, 2013. július 17., szerda 19:34

2011-ben a nők munkahelyi bizonytalansága okozta a gyermek vállalás növekedését. Ösztönösen, akárcsak háborús időkben. Látható volt ez a hétköznap szintjén. Nem tudták mi lesz a munkahelyen, ösztönösen menekültek abba, amit tehettek: teherbe estek, tömegesen.
Aztán elmúlt a varázs egy esztendő múltán, mert látszott, hogy a dolgok nem fognak változni, állandósult a rosszabbodás, onnantól meg bezáródtak a méhek. A Munka törvénykönyv időközbeni módosítása a gyesről visszatérők rovására, az tovább rontotta a gyermekvállalási kedvet. Először enni kell a leendő szülőknek, ha az bizonytalan, akkor a nők nem szülnek. Nem bonyi ez. Hogy ki , mit igyekezett ráhazudni a helyzetekre, az nagyjából rózsaszín picsafüst, halványlila esti ködfátyolban, nem több.
Az Orbán kormány annyi kárt okoz Magyarországnak, amennyit a Rákosi és Kádár korszak sem együtt véve. Ez elég szomorú tény.

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
rigolya, 2013. július 17., szerda 19:19

Csak jelzem: idén, jan-máj hónapokban 5,5%-kal kevesebb gyerek született, mint tavaly jan-máj-ban.

Mert NER-ileg jobban teljesítünk!

CSAK A TÉNYEK MUTATNAK MÁST!

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
hunland, 2013. július 17., szerda 17:42

Jó az irány ,nagyon jó ! Hajrá Fidesz -KDNP!!

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
hirdetés
Ezt olvasta már?
11
22
33
44
55
hirdetés

Napi blog

Rendezvényeink

Valutaváltó

Az oldalon megjelenített árfolyamok ajánlattételnek nem minősülnek, csak tájékoztató jellegűek.

Terítékre kerül a bankadó - 24 előterjesztést ...

Akár 24 előterjesztést is elfogadhat az Országgyűlés a jövő héten, következő kéthetes ülésének első felében....

Újra üzemel a Keleti pályaudvar

Újra teljes kapacitással üzemel a Keleti pályaudvar - közölte a Mávinform vasárnap délután.

Leállhat a menekültek tömeges beáramlása ...

Angela Merkel német kancellár kezdeményezésére külön tanácskozást tartanak vasárnap Brüsszelben az EU-Törökország...

Ennyi kellene a biztonságos energiaellátáshoz ...

Mintegy 5400 megawatt új áramtermelő kapacitás létesítése lesz szükséges a következő tíz évben nagy valószínűség...

A Keletiből utazna? - Ennek a hírnek ...

Műszaki probléma miatt ideiglenesen szünetel a vonatforgalom a Keleti pályaudvaron, késések várhatók...
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .