Szolgáltatások
Gazdaság
Vállalatok
Tőzsde
Adózás
Ingatlan
Mellékletek
2013. július 17., szerda 17:25   NAPI

Itt a rég várt bérfordulat - de még a gyermekesek húzzák a rövidebbet

Címkék: családi adózás, szja
Részben a látványosan csökkenő inflációnak köszönhetően végre növekedésbe váltottak az első negyedévben a reálkeresetek, ám - a családi adókedvezmény dacára - a legkisebb bővülést a gyermeke(ket) nevelő háztartások tapasztalhatták meg.

Az idei első negyedévben végre növekedésbe fordultak a hazai reálkeresetek, a nemzetgazdaság átlagában 1 százalékos növekedést mért a KSH. Ez a nettó bérek bő 3 százalékos növekedése mellett az alacsony inflációnak köszönhető, amit jórészt a kormány rezsicsökkentő lépései szorítottak le. A reálkeresetek növekedése a családi adókedvezménnyel kiigazított adatokban is fordulatot hozott a 2012-ben jellemző mínuszok után.

Tavaly ugyanis még a három vagy annál több gyermeket nevelők is átlagosan bő két százalékos reálkereset-csökkenéssel szembesültek, amit az idén január-márciusban - inkább csak szépségtapasznak jó - 0,7 százalékos emelkedés követett. A gyermektelenek ugyanakkor - és ez is változás a 2012-es adatokhoz képest -  jobban jártak, mint a családosok, hiszen esetükben másfél százalékot közelítette a reálkereset növekedésének mértéke.Az idén egyébként némileg változtak az adókedvezménnyel kapcsolatos szabályok, erről részletesen itt olvashat.

Kiterjesztenék a kedvezményt

A jövő heti kormányülés témája lesz a három plusz egy területből álló népesedéspolitikai program - mondta szerdán Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár. A program első eleme az adókedvezmény kibővítése mindazokra a családokra, akik a jelenlegi kedvezményt nem tudják teljesen visszaigényelni gyermekük, gyermekeik után. Szerepel a tervekben azon egyetemisták, főiskolások támogatása, akik családot alapítanának, gyermeket vállalnának. A javaslat harmadik eleme a rugalmas gyed bevezetése, szabályainak és támogatási rendszerének kialakítása, a plusz területnek pedg az otthonteremtési támogatás kidolgozása, bővítése lehet.

Létminimum felett
A KSH adataiból az is kiderül, hogy a két gyermeket nevelő, kétkeresős, átlagos havi nettó keresettel rendelkező családok jövedelme - beleszámítva a 26,6 ezer forintos családi pótlékot is - tavaly 113 ezer forinttal, azaz közel a felével haladta meg az ilyen háztartásokra számolt negyedmillió forintos létminimum-értéket.

Az adókedvezmény kiterjesztését szorgalmazó kereszténydemokraták által korábban ismertetett adatok szerint a változtatás közel negyedmillió családnak jelentene segítséget különböző mértékben. A kedvezményezettek összesen 292 milliárd forintnyi adókedvezményt vehettek volna igénybe, azonban alacsony jövedelmük miatt csupán 180 milliárd forintot sikerült valóban kihasználni, 112 milliárd forint "kihasználatlanul" maradt. Ebből a 112 milliárd forintból 55 milliárd az az összeg, amit még a járulékokból a családi kasszában hagynának. A KDNP-sek tavasszal ismertetett tervei szerint ha valakinek nem kell járulékot fizetnie, azaz e téren sem érvényesíthetné a kedvezményt, számára a költségvetésből kellene pótlást nyújtani.

Hozzászólok
waszabi, 2013. július 17., szerda 19:34

2011-ben a nők munkahelyi bizonytalansága okozta a gyermek vállalás növekedését. Ösztönösen, akárcsak háborús időkben. Látható volt ez a hétköznap szintjén. Nem tudták mi lesz a munkahelyen, ösztönösen menekültek abba, amit tehettek: teherbe estek, tömegesen.
Aztán elmúlt a varázs egy esztendő múltán, mert látszott, hogy a dolgok nem fognak változni, állandósult a rosszabbodás, onnantól meg bezáródtak a méhek. A Munka törvénykönyv időközbeni módosítása a gyesről visszatérők rovására, az tovább rontotta a gyermekvállalási kedvet. Először enni kell a leendő szülőknek, ha az bizonytalan, akkor a nők nem szülnek. Nem bonyi ez. Hogy ki , mit igyekezett ráhazudni a helyzetekre, az nagyjából rózsaszín picsafüst, halványlila esti ködfátyolban, nem több.
Az Orbán kormány annyi kárt okoz Magyarországnak, amennyit a Rákosi és Kádár korszak sem együtt véve. Ez elég szomorú tény.

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
rigolya, 2013. július 17., szerda 19:19

Csak jelzem: idén, jan-máj hónapokban 5,5%-kal kevesebb gyerek született, mint tavaly jan-máj-ban.

Mert NER-ileg jobban teljesítünk!

CSAK A TÉNYEK MUTATNAK MÁST!

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
hunland, 2013. július 17., szerda 17:42

Jó az irány ,nagyon jó ! Hajrá Fidesz -KDNP!!

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
hirdetés
Ezt olvasta már?
11
22
33
44
55
hirdetés
Napi blog

Rendezvényeink

Új lakást venne? Mutatjuk, mire számíthat

Tavaly mintegy 50 százalékkal több új társasházi lakást adtak el Budapesten, mint 2013-ban. Az élénkülő...

Fontos ECB-bejelentés jön

Görögország is a napirendi pontok között lehet.

Ezért titkosították 30 évre Paks2-t - ...

Aszódi Attila a paksi bővítés kormánybiztosa részletesen beszámolt a bővítésről.

Egyre többet kölcsönzünk az államnak

Februárban 72 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapírok állománya, segített a kamatemelés is.

Olcsóbb és kiszámíthatóbb energiát biztosít ...

A spanyol miniszterelnök szerint kiszámíthatóbb és olcsóbb energiaellátást biztosít az a program, amely...
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .