Az Átlátszó.hu teljes egészében közreadja - a Heti Válasz és a Pestisrácok cikkei, valamint a Miniszterelnöki Hivatal és a Kormányzati Eellenőrzési Hivatal (Kehi) sajtónyilatkozatai által híressé tett - Ernst & Young-jelentést (E&Y) a Norvég Civil Támogatási Alap a mostanit megelőző támogatási ciklusában folyt működésének ellenőrzéséről. A jelentéssel kapcsolatban egymásnak élesen ellentmondó információk jelentek meg a magyar sajtóban.

A jelentést a cégtől az alap támogatási konstrukcióért felelős brüsszeli Finanszírozási irodája rendelte meg, az E&Y szakértői egyes kiválasztott, 2008-2009-ben indult alprojektek részvizsgálata alapján értékelték a projekt magyarországi végrehajtását ténylegesen végző szervezetek (az Ökotárs Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány) munkáját, elsősorban abból a szempontból, hogy az mennyiben áll összhangban a támogatási célokkal.

A jelentés összességében megfelelőre értékeli a projekt végrehajtását, rendszerszintű hiányosságokat a következtetésben nem állapít meg, de - mint ezt egy független tanácsadó cég anyagától el is lehet várni - több problémát, illetve kockázatot tár fel a pályázatokkal kapcsolatban.

Az észrevételek a négy vizsgált szervezet tekintetében szervezetenként eltérnek, de a legtöbb esetben a pályázatok értékelési eljárása szabályozottságával, a lehetséges érdekösszeütközések kizárásával, illetve az eljárások dokumentálásával volt baja az értékelést végző szakértőknek. Ezeket azonban az atlatzso.hu szerint eposzi túlzás egybevágónak mondani a kormányzati aggályokkal (a haveroknak/az LMP-nek osztanak politikai alapon).

Sem a pénzek kezelésével kapcsolatos visszaélés, sem közvetlen vagy közvetett korrupciós gyanút nem tárt fel az E&Y.

Az atlatszo.hu ugyanakkor megjegyzi, hogy szívesen olvasnának egyszer hasonló jelentést a hazai támogatási rendszerekről is. A kormányzat csak akkor szivárogtat ki a baráti sajtónak független szakértői jelentéseket, amikor nem a saját munkájáról van szó - jegyzi meg a portál.