A péntektől hétfőig tartó ünnepi hétvégén autóval útra kelőknek érdemes betartaniuk a sebességet, mert a fixen telepített traffipaxok mellett most hétvégén is lesznek sebességmérések.

Hol lesznek a traffipaxok?

A tervek szerint szombaton például a Balaton északi partján különböző időpontokban Balatonkenesén, a  Balatoni utca 79. előtt; Csopakon a 71-es főúton, Balatonfüreden a Bajcsy utcában is mérni fognak. A déli parton Siófokon többek között a 7. számú főút közelében lévő Wesselényi utca 3-ban is lesz traffipax. Szintén Siófokon szombaton délután a 65. sz. főúton a Honvéd utca 102-nél lehet számítani a berendezésre.

A Velencei-tó partján vasárnap délelőtt többek között Agárdon, a Gárdonyi Géza utcában, Velencén pedig a Béke utcában fognak mérni a tervek szerint. A felsoroltak mellett még nagyon sok helyen lesz sebességmérés, arról, hogy pontosan hol, a rendőrség megyékre bontott traffipax-forgatókönyvéből tájékozódhat.

Ha megtörtént a baj

Ha pedig mégis belefut valaki egy traffpaxba, akkor az adott útra vonatkozó korlátozáshoz viszonyított sebességtúllépésnek megfelelően 30-300 ezer forintos büntetést kaphat. A gyakorlatban ez azt jelenti, ha városban, ahol 50-nel lehet menni és 70-nel megy valaki, akkor 30 ezres csekkre számíthat. A legnagyobb, 300 ezres büntetés pedig a 75-110 kilométer/h-s sebességért jár függően attól, hogy hol (lakott területen, városban, országúton, autóúton vagy sztrádán) történt az eset. Az alábbi infografikán részletesen bemutatjuk, hogy mennyi lehet a büntetés.

Mennyibe kerülhet a gyorshajtás?
Create bar charts