Az elmúlt napokban több elemző is a jegybanki alapkamat további mérséklését valószínűsítette. A Reuters hírügynökség által megkérdezett mind a 18 elemző az alapkamat 10 bázispontos csökkentését várta. Az MNB 2012 augusztusában kezdett enyhítési ciklusba, akkor 7 százalékról indult a kamatcsökkentés, az akkori ráta kétharmadát faragták le.

Az egy hónappal ezelőtti kamatdöntő ülés rövidített jegyzőkönyve szerint újra 7:2 arányban kerültek túlsúlyba az enyhítéspártiak. Újdonság volt viszont, hogy két tanácstag az alapkamat szinten tartására történő szavazás mellett nem támogatta a közleményben megfogalmazott előretekintő üzenetet sem, mert véleményük szerint már elérték a kamatcsökkentési ciklus alját, az irányadó kamatláb további mérséklése kockázatot hordoz magában.

Nyugodt átmenet kellene

A TakarékBank elemzői szerint nyár közepéig az alapkamat 2,1 százalékig is süllyedhet, a kamatemelési ciklusba való sima átmenet érdekében azonban legkésőbb augusztusban érdemesnek látják befejezni a kamatcsökkentést. A kamatok emelését várhatóan 2015 második negyedévétől kezdi meg az MNB (korábban a szigorítási ciklus idei startját sem tartották kizártnak a Takarékbankban), és kis lépésekkel a jövő év végéig 3,25 százalékig (legfeljebb 3,5 százalékig) visszaemelkedő kamatszint prognosztizálható.  Kell majd egy nyugodt átmenetet biztosítani, hiszen a Fed 2015 második felében elkezdi a kamatemelést. Jó lenne, ha erre a vonatra az MNB is fel tudna szállni és nem egy hirtelen beavatkozásra kényszerülne - vélekedett korábban Oszlay András, a bank elemzési részlegének vezetője.

Az MNB várhatóan nem áll meg a közeljövőben: az Erste elemzői szerint 2 százalékig csökkenhet az alapkamat szeptemberre, és ezen a szinten maradhat az év végéig. Majd 2015 közepén valószínűleg kamatemelésre kényszerül a jegybank, mivel várhatóan az amerikai Fed is elindítja a monetáris szigorítást, és ez negatívan érintheti a feltörekvő piaci devizákat.

A londoni pénzügyi elemzők közül a kamatdöntő ülés előtt a Barclays egyértelműen 2,00 százalékon várta az MNB-alapkamat mélypontját, a JP Morgan szakértői ugyanakkor "2,00 százalék körüli" alapkamatig tartó enyhítést valószínűsítenek.

Közeleg az alja

A 10 bázispontos kamatvágást több tényező együttállása is indokolta, ezek közül a hazai inflációs- és a nemzetközi folyamatok a legmeghatározóbbak - kommentálta a döntést Pesuth Tamás, a Nézőpont Intézet vezető gazdasági elemzője. Úgy látja, hogy az előző év azonos időszakához viszonyított negatív hazai inflációs adat a megelőző két hónapban - annak ellenére, hogy átmeneti és korántsem tekinthető deflációnak - az alapkamat csökkentése mellett szólt. Mindemellett az ECB utóbbi monetáris enyhítési intézkedései is további lehetőséget biztosítottak a magyar jegybank Monetáris Tanácsa számára az alapkamat csökkentésére. Pesuth szerint az ECB legutóbbi intézkedéseit, illetve a magyar CDS-árak mérséklésében kifejeződő csökkenő kockázatot is figyelembe véve a jegybanki alapkamat további csökkentése valószínűsíthető, a 2 százalékos alapkamatszint eléréséig, a jelenlegi 10 bázispontos ütemben.

Az újabb vágás mellett megítélésünk szerint a jegybanki kommunikáció egyre inkább azt hangsúlyozza majd, hogy a kamatciklus aljának elérése után a laza monetáris kondíciók tartós fenntartását célozzák a döntéshozók - fogalmazott Pintér András, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzser. Mindez persze nem jelenti azt, hogy az MNB nem fogja tovább csökkenteni az alapkamatot az elkövetkező hónapokban, ha a külső környezet függvényében úgy érzi, hogy vághat. A tartósan alacsony kamatszint várható kommunikációja inkább csak felkészítés a kamatciklus közelgő aljára, hogy a piac az első tartást követően is "hozzászokjon" az alacsony kamatkörnyezethez.

Az MNB mint feltörekvő piaci jegybank ezzel a lépéssel ismét a fejlett piaci jegybankok (ECB, Fed) gyakorlatához próbál közelíteni, hiszen a tartósan alacsony kamatkörnyezet hangsúlyozása az elmúlt időszakban a globális jegybanki eszköztár fontos elemévé vált (a válság előtti szintekhez képest alacsonyabb semleges reálkamatokra épülő érvrendszerben). A valóban megváltozott nemzetközi környezetben a következő időszakra előretekintve a jegybank számára így a legnagyobb kihívást éppen az egészséges egyensúly megtalálása jelentheti, amelyet a fejlett piacokra jellemző monetáris politika (tartósan alacsony kamatkörnyezet megcélzása) a feltörekvő piaci hangulatingadozásoknak továbbra is kitett gazdaságban történő alkalmazása megkövetel - véli Pintér.

A cikk megjelenését az Erste Bank támogatta.