Bár 2013 II. negyedévétől kezdve javultak a vállalkozások várakozásai 2014 őszén újra fordult a trend, így a 2014. III. negyedéves 57,1 százalékos értékhez képest, fél év elteltével a legfrissebb adat már csak 49,8 százalék volt a kkv cégvezetők várakozásait mutató IBS-PA KKV Konjunktúra Index értéke. A visszaesés mértéke féléves távlatban jelentős, bár az utolsó negyedévhez viszonyítva mérsékeltebb, csupán 0,4 százalékos.

Rossz hír, hogy a cégvezetők harmada szerint a következő félévben romlani fog a magyar gazdaság helyzete. Ez fél évvel ezelőtt még csak 23 százalék volt, a mostanihoz hasonló pesszimizmus pedig 2013 szeptemberében volt utoljára. A javulást várók aránya 29 százalék, amely szintén 10 százalékponttal kisebb, mint félévvel ezelőtt, azaz közvetlenül a választások után mért adat. A relatív többség (38 százalék), változatlanul arra számít, hogy stagnálás lesz.

Sajátos ellentmondásnak tűnik, hogy miközben az ország gazdasági helyzete kapcsán egyre borúsabb képet festenek a cégvezetők válaszai, addig a saját vállalkozást érintően mégsem ennyire negatív az előrejelzésük. Negyedévvel ezelőtt még csupán 33 százalékuk várta, hogy saját vállalkozásának javul az elkövetkező félévben a pozíciója, most ez az adat 37 százalék. Igaz, ez még mindig nagyon elmarad a fél évvel ezelőtt mért, még magasnak ítélhető 59 százaléktól.

Rossz hír az is, hogy a vállalatvezetők jobban tartanak a jövőtől, mint akár fél- vagy negyedévvel ezelőtt. Az ősszel mért 47 százalékkal szemben, most 55 százalékuk lát olyan jelet, amely azt mutatja, hogy a következő évben felléphetnek olyan nehézségek, amelyek alapvetően megingathatják a vállalatuk helyzetét. Ez pedig alapvetően visszafogja a beruházási szándékaikat és valamennyi fejlesztési elképzelésüket.

Lesznek-e új munkahelyek?

A KSH adatai szerint az elmúlt egy évben nőtt a foglalkoztatottak száma a versenyszférában is. Ennek kapcsán számoltak be a cégvezetők arról, hogyan is érzékelik ezt a folyamatot. A válaszadók 34 százaléka szerint inkább csökkent a foglalkoztatotti létszám abban az ágazatban, ahol a cége tevékenykedik. A relatív többség, azaz 44 százalékuk szerint nem volt változás a munkahelyek számában, és mindössze 21 százalékuk érezte úgy, hogy legalább kismértékben nőtt a foglalkoztatotti létszám.

A cégvezetők várakozásai gyengülnek a munkaerő-helyzet javulásával kapcsolatban. Félévre előretekintve a cégvezetők 19 százaléka inkább arra számít, hogy csökken a foglalkoztatotti létszám saját ágazatában, míg növekedést csak 20 százalékuk vár.

Saját vállalkozásuk helyzetét tekintve az elkövetkező 6 hónapban a cégvezetők 12 százaléka mondta azt, hogy biztosan tervezi új munkahely létrehozását, míg 27 százalékuk csak valószínűnek nevezete ezt. A kis-és középvállalkozások 61 százaléka szerint nem bővül a foglalkoztatottaik száma, közülük 44 százalék határozottan biztos is ebben.
Természetesen ezek a tervek, szándékok a megvalósíthatóságot tekintve nagyon kérdésesek, hiszen ha valóban képes lenne a kkv szektor 12 százaléka új munkahelyeket létrehozni féléven belül, akkor az érezhetően növelhetné a foglalkoztatottak számát - írja a Policy Agenda.