Áprilisban éves összevetésben 0,1 százalékkal csökkent (!) a fogyasztói árszínvonal, míg az előzetes elemzői várakozások 0,1-0,2 százalékos év/év emelkedésről szóltak a februári és a márciusi 0,1-0,1 százalékot követően.

Egy év alatt a háztartási energia, a ruházkodási cikkek, a járműüzemanyagok, a tartós fogyasztási cikkek, valamint az élelmiszerek ára csökkent, míg a dohányáruk és a szolgáltatások drágultak - derül ki a KSH jelentéséből.

A maginfláció az alapmutatóval szemben 2,4 százalékos év/év növekedést mutat a márciusi 2,7 százalék után, míg a nyugdíjas árindex 0,6 százalékos csökkenést jelez az előző havi 0,3 százalékos mínuszt követően.

Hé, 68

A KSH-nál 1970 előttről nem állnak rendelkezésre havi bontású adatok, de az biztos, hogy 1968-ban több hónapban is fogyasztóiár-csökkenés következett be - tájékoztatta a Napi.hu-t Mináry Borbála, a KSH szakértője. (Az akkori tervgazdaság árpolitikája persze nem ugyanaz, mint az állami akarattal leszorított rezsiköltségek és a szintén kormányzati döntéssel feljebb srófolt dohányáru-árak. A szerk.) Mináry hangsúlyozta: még nem lehet deflációról beszélni. Márciusban egyébként 8 EU-tagállam esetében volt negatív a 12 havi árváltozás. Kérdés, hogy a májusi árindexet negatívban tudja-e tartani a gázárcsökkentés harmadik köre.

2013. áprilisához viszonyítva, az élelmiszerárak 0,5 százalékkal csökkentek. Ezen belül csökkent a liszt (20,0 százalék), a cukor (17,1 százalék), az étolaj (13,8 százalék), a tojás (7,6 százalék), valamint az idényáras élelmiszerek (4,9 százalék) ára. Drágult viszont a tej (10,3 százalék) és a sajt (9,5 százalék). A szeszes italok bő 4 százalékkal lettek olcsóbbak, ám a dohányáruk több mint 18 százalékkal drágultak egy év alatt, közvetlen állami ráhatásra.

Szintén áremelkedés következett be a szolgáltatások esetében (1,6 százalék), ezen belül azonban a víz- és a csatornadíj átlagosan 11, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent, miközben a banki szolgáltatások, biztosítások, a légi személyszállítás számottevően drágult. Az egyéb cikkek körében szintén árcsökkenés történt (0,6 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 1,9 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkekért 1,4, a tartós fogyasztási cikkekért 0,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (10,3 százalék). Ezen belül a vezetékes gázért 11,8, a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. áprilishoz viszonyítva.

A cikk megjelenését az Erste Bank támogatta.

Mégis gyenge maradt a belső kereslet?

A friss adatok alapján az Erste Bank Zrt. elemzői az éves inflációs várakozásnál lefelé mutató kockázatokat látnak. Jelenleg 2014-re éves átlagban 0,7 százalékos, év végére pedig 2 százalékos fogyasztói árindexszel kalkulálnak. A maginfláció is tovább süllyedt: a márciusi 2,7 százalékról 2,4 százalékra, ami a bank prognosztái szerint azt mutatja, hogy a rezsicsökkentés mellett az inflációs alapfolyamatok is igen mérsékeltek. Ebből arra lehet következtetni, hogy a belső kereslet továbbra is gyenge, ami némileg ellentmond az elmúlt hónapok kedvező kiskereskedelmi forgalmi statisztikáinak, illetve az import exportot is meghaladó növekedésének.

Alaposan meglepte a piacot a ma reggeli inflációs adat. Igaz, ezzel nem lógunk ki a régiós, vagy az európai összképből, a portugáloknál például már deflációról beszélnek - állapította meg Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője, aki szerint Magyarországon még ez korai lenne. A szakértő szerint széleskörű volt az árcsökkenés, az adat növeli a további MNB-kamatvágás esélyét.

A következő hónapokban tovább csökkennek az árak, azonban év végére 2 százalék körüli szintre emelkedhet az infláció. - véli Balatoni András, az ING Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. Az élelmiszerárak a második félévben emelkedésnek indulhatnak, míg a szabályozott árak továbbra is csökkennek.