A politikus elmondta, az indítványt vasárnap nyújtják be a parlamentnek, és javasolják, hogy a Ház még hétfőn fogadja is el.

Felidézte, hogy az árfolyamgát 2012. április 1-je óta érhető el, igénybevételének határidejét pedig már kétszer is meghosszabbították, legutóbb május 31-ig. Idén március végéig 150 ezer adós lépett be az árfolyamgátba, az összes jogosult egyharmada. A rögzítést választók eddig összesen 9,2 milliárd forint hitelkamat megfizetése alól mentesültek. Egy átlagos devizahitellel rendelkező adós az árfolyamgáttal évente 175 ezer forintot spórol - ismertette az adatokat Rogán Antal, hozzátéve, hogy ha minden jogosult csatlakozna a programhoz, akkor csaknem 200 milliárd forinttal csökkenne a lakosság devizahitel-állományból fakadó terhe.

Kérdésre válaszolva a frakcióvezető megjegyezte, arra kérte a szakminisztert, tájékoztassa az ügyben a bankszövetséget. Elképzelhetőnek nevezte ugyanakkor, hogy a bankszövetség vitatni fogja a lépés indokoltságát, a Fidesz azonban úgy gondolja, az érintett 300 ezer család szempontjai előbbre valók.

Az árfolyamgát keretében egy svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik, amelyet legkésőbb 2017. július 1-je után kell kedvezményes feltételekkel törleszteni.