A Világbank szerdán kiadott jelentése, a "Doing Business 2015" az alapján rangsorol 189 országot, hogy mennyire könnyen tudnak működni az adott országban a magánvállalatok. Magyarország a rangsor 54. helyén van, négy helyet javított az előző évi jelentéshez képest.

A különböző almutatók közül a hitelszerzés könnyítésénél volt a legnagyobb előrelépés az elmúlt évben. Ezen a listán Magyarország most a 17., korábban az 55. volt. Az adózási helyzetet mutató listán a 95. helyről a 88. helyre lépett előre Magyarország.

Az építési engedélyek beszerzésénél (103. hely), a szerződések érvényesítésénél (20. hely) és a fizetésképtelenné vált vállalatok helyzetének rendezésénél (64. hely) nem volt változás. Az elektromos áram beszerzésénél (162. hely), az ingatlanok bejegyzésénél (52. hely), a kisebbségi tulajdonosok védelménél (110. hely) és a határon túli kereskedelem kategóriájában (72. hely) kis romlás volt.

A legnagyobb visszaesés az új vállalkozások beindításánál volt, ez nehezebbé vált, itt a 24. helyről az 57. helyre lépett vissza Magyarország. Az adminisztrációs ügyintézés ideje a régiós átlagnál gyorsabb, de a költségek nagyobbak, és arányaiban különösen nagy a minimálisan megkövetelt tőkeösszeg a vállalatalapításhoz.

Az ország helyzetét összefoglaló rövid elemzésben is kiemeli a Világbank a cégalapítás megnehezedését, mint kedvezőtlen változást, de jónak tartja a fedezett hitelügyletek új jogi szabályozását, illetve a járműadó csökkentését és egyes 2010-ben bevezetett különadók eltörlését.

A legjobban teljesítő országok adataihoz viszonyított magyar DTF (distance to frontier) mutató 66,82 százalékról 68,79 százalékra nőtt, azaz Magyarország nem csak abszolút szinten, hanem relatív értelemben is javított helyzetén.

Világszinten a felmérés szerint 123 államban javult a vállalkozói környezet 2013 júniusáról 2014 júniusára. Összesen 230 gazdasági reform volt, amely segítette a vállalkozásokat, ebből 145 az adminisztrációs eljárásokat egyszerűsítette, 85 a jogbiztonságot növelte. Afrika szubszaharai országaiban különösen nagy előrelépések voltak.

A jelentés szerint Szingapúrban, Új-Zélandon, Hongkongban és Dániában a legkönnyebb a vállalkozások helyzete, míg Dél-Szudánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, Líbiában és Eritreában a legnehezebb.