A tavaszi előrejelzés után újra jelentősen javítottak GDP-prognózisukon a Takarékbank elemzői. A második negyedéves frissített előrejelzés szerint az idén a bruttó hazai termék a korábban jelzett 2,5 százalék helyett 3,1 százalékkal bővülhet, míg a 2015-re vonatkozó 2,4 százalékos jóslat nem változott. A bruttó hazai termék így 2015-re maghaladhatja a válság előtti, 2008-as szintet. A potenciális GDP nincs annyira mélyen, mint azt számos elemző gondolja - indokolta a többiekénél optimistább prognózist Oszlay András, a Takarékbank elemzője. Hozzátette: remélhető, hogy már nem fog leszakadni a magyar bővülési ütem a visegrádi országoktól.

Úgy látják, a gyorsuló gazdasági növekedés és a forint feltételezett erősödése elősegítheti a GDP-arányos államadósság észrevehetőbb mérséklődését az elkövetkező két év folyamán, így 2015 végére már 77,5 százalék közelébe csökkenhet ez a mutató. Viszonylag alacsony annak a kockázata, hogy akár 2014-ben, akár 2015-ben az államháztartás hiánya meghaladná a 3 százalékos küszöbértéket. A GDP-arányos bruttó külföldi adósság ugyan még az egész előrejelzési horizonton magas marad, de évente stabil módon 7-8 százalékponttal mérséklődik.

Jó lett az első negyedév

2014 elején a magyar gazdaság - a korábbi nemzetközi elemzői várakozásokat is felülmúlva - lendületes növekedést mutatott, tágult a külkereskedelmi többlet és tovább bővült a foglalkoztatás. A Takarékbank elemzői szerint a magyar gazdaság gyorsabb felzárkózást biztosító növekedési pályán maradásához továbbra is érdemes figyelmet fordítani az üzleti, jogi és intézményi környezet minőségének, stabilitásának és kiszámíthatóságának javítására/fejlesztésére, a humántőke állományának minőségére, valamint a munkapiacok rugalmasságának és a társadalmi mobilitásnak a növelésére.

Forrás: Takarékbank
Kép: Napi.hu


A belső kereslet növekedését a fogyasztás oldaláról a növekvő reáljövedelmek és a javuló munkaerőpiaci folyamatok, míg a beruházási kilátásokat a nagy mennyiségben beáramló EU-s források, valamint a növekedési hitelprogram (nhp) keretében igényelhető, kedvező hitellehetőségek támogatják. A magyar gazdaság szempontjából a külső környezet támogató jellege elsősorban a Németországba irányuló export dinamikus növekedésének köszönhető. Elősegítik a reálgazdaság kibontakozását az Európai Központi Bank (ECB) intézkedései is, amelyek következtében a finanszírozási környezet a korábban vártnál is lényegesen enyhébb, így a kamatszint továbbra is rekord alacsony, a rendelkezésre álló likviditás pedig magas marad.

Oszlay aláhúzta: az eurózónában és ezen belül Németországban megtorpant a korábbi felívelés, ám Magyarország most kevésbé van az európai fő számokhoz kötve, mert a Magyarországon jellemzően német cégek által gyártott járművek piaca dinamikusan nő.

GDP, beruházások

A Takarékbank elemzői szerint a második negyedévben gyorsulhatott a gazdaság, hiszen számos nagy volumenű termelőkapacitás indult el, és továbbra is intenzív a források felhasználása a 2007-2013 közötti EU-s fejlesztési keretprogramból. Az év második felére ugyan várhatóan mérséklődik ez a dinamika (többek között az eddig pozitív bázishatások is jelentősen enyhülnek), az év egészében azonban a GDP bővülése az elemzők várakozásai szerint elérheti a 3,1 százalékot. 2015-ben a GDP-bővülés üteme valamelyest már lassulhat, de az elemzők még így is 2,4 százalékos bővülésre számítanak, amelyhez viszonylag kiegyensúlyozottan járul hozzá a belső illetve külső kereslet.

Oszlay András és Suppan Gergely
Kép: Napi.hu

Számos egyedi hatás segítette az első negyedéves tempót - így az EU-források koncentrált lehívása, ami hosszú távon nem lesz fenntartható -, de a további negyedévekben szintén egyedi hatásként lehet számítani a gyengén indult nhp felfutására (2014-ben az ezermilliárdos összeg megvalósulhat) - fogalmazott Oszlay András. Hozzátette: beindulóban van a gazdaság önfenntartó növekedése, a legnagyobb hozzájárulást az ipar fogja adni. A prognózis részleteiből kiderül, hogy a lakossági fogyasztás növekedésére vonatkozó jóslatot is felfelé módosították a Takarékbank elemzői, a nettó export növekedési hozzájárulása viszont csökkenni fog, a kivitel bővülését meghaladó importnövekedés miatt.

Tavaly a kukorica termése a hosszútávú átlagot alulmúlta (ez és a búza a meghatározó a termelésben), egyáltalán nem volt jó, legfeljebb átlagos év a mezőgazdaságban, de a nagyon rossz 2012-es teljesítményt múlta felül. A Takarékbankban úgy látják, egy ilyen átlagos évet - a gabonát fenyegető pocokveszély ellenére - idén is abszolválhat az agrárium, a tavaszi növények termése miatt akár felfelé is korrigálhatja az első negyedéves GDP-t a KSH.

Robog az ipar, épülnek a gyárak

A magyar GDP az EU-28 0,75 százalékát adja, míg az ipari termelésben 1,35 százalék a súlya, azaz bár erős az ipar szerepe a magyar gazdaságban, de nem vagyunk ipari központ Európában - fogalmazott Suppan Gergely, senior elemző. A következő években biztosan nő az ipar súlya a GDP-n belül a 2013-as 26 százalékról (tavaly közel egy százalékpontot csökkent a mezőgazdaság jó teljesítménye miatt), ugyanis az idén 8,5 százalék körüli ütemben bővülhet az ipari termelés. Az építőipar bár 20 százalék körüli növekedést mutathat fel, súlya jóval kisebb.

Európában az első háromban van a hazai ipar növekedési üteme, a magyar ipar 14,5 százalék körüli pluszban van 2010-hez képest. Igaz, ezen belül az energiaszektor, a feldolgozóiparral szemben lejtmenetben van, részben az idei enyhe tél miatt, ami viszont az építőiparnak és a kisebb lakossági energiakiadásokon keresztül a fogyasztásnak, így az egész magyar gazdaságnak tett jót. A rezsicsökkentésnek van egy valós része, alapja is, az európai nagykereskedelmi áramárak jelentősen csökkentek, ami az import növekedését okozta, miközben az orosz gáz drágasága miatt a gázerőműveket sorra lekapcsolják - mondta Suppan.

Az idén az ipar belföldi értékesítése csökkent, de az energiaszektortól megtisztított adatok kétszámjegyű növekedést mutattak, ami a belső kereslet élénkülését jelzi. Jelenleg számos autó- és vegyipari nagyberuházás folyik az országban, több mint egymilliárd euró értékben, amelyek termelésbe állása tartósan növeli majd a termelést, de trendforduló történt az elektronikai iparban is. A járműgyártás súlya az idén illetve jövőre elérheti a GDP-arányos 5 százalékot - fogalmazott az elemző hozzátéve, hogy a BMW szokta a 4. magyarországi autógyártónak aposztrofálni magát, hiszen bár itteni üzeme nincs, 54 beszállítótól egymilliárd euró értékben vásárolt tavaly.

Infláció, monetáris politika

Április és május folyamán az infláció 12 havi üteme negatív tartományba süllyedt, de a maginfláció 2,5 százalékos értéke azt mutatja, hogy számos, a monetáris politika szempontjából külső tényező (egyebek mellett a rezsicsökkentés valamint a világpiaci élelmiszer- és energiaárak csökkenése) is komoly szerepet játszott a fogyasztói árak visszaesésében. 2014 hátralévő hónapjaiban előreláthatólag továbbra is mérsékelt marad az árnyomás, júliusra már a dohánytermék-árrés tavalyi növelése is kiesik a bázisból. A Takarékbank elemzőinek várakozása szerint decemberig az infláció 12 havi üteme nem éri el az 1 százalékot, az egész év átlagában pedig mindössze 0,2 százalékos érték várható.

A TakarékBank elemzői szerint nyár közepéig az alapkamat 2,1 százalékig is süllyedhet, a kamatemelési ciklusba való sima átmenet érdekében azonban legkésőbb augusztusban érdemesnek látják befejezni a kamatcsökkentést. A kamatok emelését várhatóan 2015 második negyedévétől kezdi meg az MNB (korábban a szigorítási ciklus idei startját sem tartották kizártnak a Takarékbankban), és kis lépésekkel a jövő év végéig 3,25 százalékig (legfeljebb 3,5 százalékig) visszaemelkedő kamatszint prognosztizálható.  Kell majd egy nyugodt átmenetet biztosítani, hiszen a Fed 2015 második felében elkezdi a kamatemelést - fogalmazott Oszlay. Hozzátette: jó lenne, ha erre a vonatra az MNB is fel tudna szállni és nem egy hirtelen beavatkozásra kényszerülne.

Jöhet a 290 alatti euró, de mikor?

A forint továbbra is alulteljesíti a régiót, az árfolyam bizonytalanságát a parlament őszi ülésszakáig fent fogja tartani a devizahitelesek ügye. Az is bizonytalanságot okoz az árfolyamban, hogy a piac nem látja, hol a kamatpálya alja. A kamatvágás végére utaló első jelzésig a 300-310-es sávból nem fog kitörni az euró, de az év végén e bizonytalanságok eltűnésével és a vártnál jobb reálgazdasági indikátorok révén 300 alá kerülhet az euró. Ezt támogatja a banki forráskivonás lassulása is - 2015-ben pedig ingadozva, de 290 alá is kerülhet az árfolyam.

Foglalkoztatottság

A foglalkoztatási kilátások javulása és a versenyszektor növekvő munkakereslete is szerepet játszott abban, hogy a munkanélküliségi ráta a február-április időszak átlagában 8,1 százalékra csökkent, bár a munkaerőpiac fő mutatóinak alakulásában továbbra is az aktív állami foglalkoztatáspolitika és a szabályozási környezet változásai a meghatározóak. A munkanélküliség enyhülésének egyik fő tényezője a téli időszakban felfuttatott közmunkaprogram volt, de már a magánszektor is lényegesen több munkahelyet teremtett, mint amennyit megszüntetett. A Takarékbank elemzői szerint továbbra is jelentős marad a közfoglalkoztatás, ami nyár közepére 7,5 százalék közelébe, 2014 átlagában pedig 8 százalékra is leviheti a munkanélküliségi rátát, ami jelentős javulást jelent a 2013. évi 10,2 százalékos értékhez viszonyítva.

Költségvetés

A technikai kivetítés alapján tartható a hiánycél, igaz, nagyon kevés mozgástérrel, a százmilliárdos tartalék lenullázásával - fogalmazott Oszlay.

Ez részletesen úgy hangzik, hogy a magasabb ütemű gazdasági növekedésnek köszönhetően a valamivel kisebb mozgástér és az év eleji magasabb hiányok ellenére is a TakarékBank elemzői viszonylag alacsonynak ítélik annak kockázatát, hogy akár 2014-ben, akár 2015-ben az államháztartás hiánya meghaladná a 3 százalékos küszöbértéket. A gyorsuló gazdasági növekedés és a forint feltételezett erősödése a kamatvágási ciklus befejezését követően elősegítheti a GDP-arányos államadósság észrevehetőbb mérséklődését az elkövetkező két év folyamán, így az elemzői várakozások szerint 2015 végére már 77,5 százalék közelébe csökkenhet ez a mutató. Oszlay megjegyezte: az elemzők többsége inkább 80 százalék feletti arányt vár.

Kevéssé megnyugtató az állam mérete a gazdaságban - fogalmazott Oszlay, aki szerint jót tenne a gazdaságnak, ha az állam kevésbé volna jelen és inkább a szabályozásban betöltött szerepét erősítené.

Fizetési mérleg

A külső egyensúlyi mutatók tekintetében 2009-ben bekövetkezett jelentős fordulat óta a korábbi évek magas külső finanszírozási szükségletét felváltotta a pozitív nettó külső finanszírozási képesség, ami az ország külső eladósodottságának csökkenésén keresztül enyhítette a gazdaság sebezhetőségét. Ez a folyamat 2013-tól új dimenzióba lépett: a folyó fizetési mérleg valamint a tőkemérleg együttes egyenlegeként az ország nettó külső finanszírozási képessége jóval meghaladta a GDP 6 százalékát is, s ez a szint idén sem kizárt. 2015-ben az elemzői várakozások szerint ugyan kis mértékben csökken a többlet, amint a növekvő belső kereslet az import növekedési ütemét az exporté fölé emeli, de így is a GDP 5 százalékának megfelelő lehet. A GDP-arányos bruttó külföldi adósság ugyan még az egész előrejelzési horizonton magas marad, de évente stabil módon 7-8 százalékponttal mérséklődik, így a csúcsot jelentő, 2009. év végi 150 százalékról 2015 végére várhatóan már alig haladja meg a 100 százalékot. A Takarékbank elemzői szerint egy ilyen, mindössze hat év alatt elérhető, jelentős javulás remélhetőleg segít erősíteni a befektetői bizalmat Magyarország iránt.