Orbán Viktor kormányfő Semjén Zsoltot tárca nélküli miniszterré, Pintér Sándort belügyminiszterré, Balog Zoltánt az emberi erőforrások miniszterévé, Fazekas Sándort földművelésügyi miniszterré, Hende Csabát honvédelmi miniszterré, Trócsányi Lászlót igazságügyi miniszterré, Navracsics Tibort külgazdasági és külügyminiszterré, Varga Mihályt nemzetgazdasági miniszterré, Seszták Miklóst nemzeti fejlesztési miniszterré, Lázár Jánost pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszterré kívánja kinevezni javasolni az államfőnek - derül ki abból a levélből, amelyet a miniszterelnök küldött Kövér László házelnöknek a jelöltek parlamenti bizottsági meghallgatásával kapcsolatban. A dokumentumot Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatta el csütörtökön az MTI-hez.

A tíz miniszterjelölt közül ketten nem voltak tagjai a második Orbán-kormánynak: Trócsányi László eddigi párizsi nagykövet és Seszták Miklós KDNP-s országgyűlési képviselő. Utóbbi Németh Lászlónét váltja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén. Az elmúlt négy év egyetlen női minisztere mellett a külügyeket irányító Martonyi János távozik a kabinetből, akinek utódja - a külgazdasággal kibővített tárca élén - Navracsics Tibor lesz - derül ki a névsorból. Változás továbbá, hogy Lázár János eddig államtitkárként vezette a Miniszterelnökséget, amely minisztériumi rangot kap, és elsősorban a kormányzati koordinációt ellátó tárca lesz.

Milliomos kerül a miniszteri székbe

Seszták Miklós KDNP-s képviselő az egyik legvagyonosabb parlamenti képviselő volt tavaly a vagyonbevallása alapján. A 2014. januári vagyonnyilatkozata szerint 23 millió forint készpénzzel és 172 millió forintnyi megtakarítással rendelkezett, 10 milliós tartozás mellett. Az ügyvéd képviselő évi bruttó 30 millió forint bevételt szerzett az ügyvédi irodájából.

Vagyonbevallása szerint Seszták tulajdonosa (a cégadatok szerint jelenleg minősített többségi befolyással) a kisvárdai székhelyű járműkereskedő Ramiris Autó Kft.-nek. A Céginfo.hu adataiból kiderül, hogy a társaság 2012-ben 138 millió forint nettó árbevétel mellett 15 milliós mérleg szerinti eredményt ért el. A Ramiris Autó Kft. többségi tulajdonos egy ingatlan adásvétellel foglalkozó cégben, a Várda-Mobil Vagyonkezelő Kft.-ben, aminek kisebbségi tulajdonosa egy Cipruson bejegyzett társaság, a Minotax International Ltd.

Ciprusi vállalat a céghálóban

Nagyobb méretért kattintson!

(Jelmagyarázat: vékony nyíl - cégjegyzésre jogosult, vastag nyíl - tulajdonos)