Amíg a gazdaság állapota nem javul, nincs reális alapja annak, hogy az egészségügyből az elmúlt években kivont 500 milliárd forintot visszapótolják, enélkül komoly gond a rendszer finanszírozása és a fenntarthatósága - mondta előadásában Bodrogi József. Mint kifejtette, az EU-ban az egészségügyi kiadások 1990 és 2010 között GDP arányosan évről évre emelkedtek, ami azt jelenti, hogy a nyugat-európai társadalmakban az egészségügy szerepe felértékelődik, másrészt komoly finanszírozási probléma a forások előtermetése.

Magyarországon a nyugat-európaitól eltérő trend mentén mozognak a kiadások, egy szűk 8 százalék körüli sávban GDP arányosan, vagyis csökken a kiadások nagysága és az aránya is. Magyar sajátosság, hogy a közhányad 4,5-5 százalék között alakul. Mindez jól mutatja, hogy a teendő nagyon sokféle - hangsúlyozta az előadó. Mint elmondta, 2005-2011 között 950 milliárdnyi deficit keletkezett a két TB alapban, vagyis az államadósság ennyivel nőtt ez idő alatt.

Az egészségügyi költségek növekedése részben demográfiai okokkkal magyarázható. A 60 év fölöttiek aránya 1900-2010 között megháromszorozódott, míg a 14 év alattiak száma harmadára csökken. Az egészségügyi kiadásokban az 55 éves életkor az inflexiós pont, onnantól az ellátási költségek rendkívül gyorsan nőnek. 2010-ben a fekvőbetegkassza kétharmadát a 60 év fölöttiekre költötték - mondta Bodrogi.

Mint elmondta, jelenleg 3,85 millió járulékfizető teremti meg a 9,69 millió lakos egészségügyi kiadásait, ami 5-10 éven belül a felosztó kirovó rendszerben nagy problémát fog hozni. A demográfiai trend alól nem leht kibújni, ezért vagy a járulékfizetők körét kell emelni, vagy a szolgáltatási csomagot kell szűkíteni.

Ki kell nyitni azt a lehetőséget, hogy hogyan fizethetnek a nyugdíjasok direkt járulékot - fogalmazott Bodrogi, aki szerint ez a nyugdíjak bruttósításával megoldható, ez fedezetet biztosítana a járulékokra, és  300 milliárdos forrást teremthet, amit hiba lenne kihagyni - hangsúlyozta. Jövőre 66 milliárd forintot hozhat a népegészségügyi termékadóból befolyó összeg, de végig kell gondolni a foglalkozásegészségügyből adódó lehetőségeket és a sportbiztosítások rendszerét is - sorolta a forrásteremtés eszközeit.

Cáfol a kormány

Nincs a kormány napirendjén a nyugdíjasok társadalombiztosítási járulékfizetésének a bevezetése, sem az egészségügyi szolgáltatási csomag tartalmának szűkítése - írja szerdai közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A közlemény emlékeztet arra is, hogy Bodrogi József miniszteri biztosi megbízatása 2012. november 13-án lejárt, így ettől a dátumtól kezdve megszólalásaiban nem az Emberi Erőforrások Minisztériumának hivatalos álláspontját közvetíti, pusztán független szakértőként nyilatkozik.