A KSH első becslése alapján a magyar GDP 2014 harmadik negyedévében 3,2 százalékkal nőtt év/év alapon (szezonálisan és naptárhatással igazítva 3.1 százalékal). A növekedést alapvetően az ipar és a mezőgazdaság ágak teljesítményének növekedése okozta.

Az ütem jobb a piac által vártnál, mivel a második negyedéves 3,9 százalék után az elemzők 3 százalékos vagy attól kissé elmaradó ütemre számítottak. Így 2014. első kilenc hónapjában a magyar gazdaság teljesítménye 3,6 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva pedig 3,4 százalékkal bővült.

Így már viszonylag könnyedén elérhető lesz idén az év egészében a nemzetgazdasági tárca által a 2015-ös büdzséjavaslathoz megfogalmazott makropályában szereplő 3,2 százalékos ütem - ehhez ugyanis már elég lesz egy 2,5 százalék körüli utolsó negyedéves teljesítmény is - igaz, 2013 utolsó három hónapja viszonylag magas bázist jelent. (A büdzsében 2015 egészére 2,5 százalékos GDP-várakozás szerepel.)

A KSH gyorsbecslése szerint az idei harmadik negyedévben - szezonálisan és naptárhatással kiigazítva - az előző negyedévhez viszonyítva 0,5 százalékkal nőtt a GDP, az előző negyedévi 0,8 százalék után.

A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok - amelyeket a KSH december 3-án publikál majd - a gyorstájékoztatóban közöltektől eltérhetnek. (A módszertanból eredő hibahatár +/- 0,2 százalékpont.)

NGM: minden nagyon szép és fenntartható

A GDP-növekedés nemcsak meghaladta az előzetes várakozásokat, hanem szerkezete is kiegyensúlyozottabbá és hosszú távon is fenntarthatóvá vált - kommentálta a számokat a nemzetgazdasági tárca. A tartósan stabil növekedési ütem azért is kedvező, mert a nyári szabadságolások okozta ideiglenes ipari termeléscsökkenés, valamint az augusztusban életbe lépett orosz embargó negatív hatásainak ellenére nőtt jelentősen a magyar GDP.

Felhasználási oldalon a beruházások növekedését az építőipari termelés és a lakásépítések bővülése egyaránt előre vetíti - véli az NGM. A növekedés a jövedelmek bővülését is maga után vonja, ami a háztartások jövőbeli fogyasztását is emeli.

A tárca szerint a kedvező harmadik negyedéves adatnak köszönhetően az éves növekedés az NGM hivatalos őszi 3,2 százalékos előrejelzését is meghaladhatja.