A kormány felhatalmazást kap arra, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal folytatott konzultáció után rendeletben határozza meg a bruttó 300 ezer forint alatti jövedelmek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést - mondja ki egy friss fideszes törvényjavaslat, amit a bérkommandót (a bér- és adómonitoring bizottságot) vezető Rogán Antal is jegyez. A törvényjavaslat második pontja rögtön ki is mondja, hogy a béremeléseket a munkaügyi ellenőrök ellenőrizhetik.

Amennyiben a munkaügyi ellenőrzés megállapítja, hogy nem történt meg a béremelés legalább az alkalmazottak kétharmadánál - akkor ezt határozatban rögzítik -, ám csak ezért nem büntethető a munkáltató, legalábbis pénzzel. Viszont nem indulhat közbeszerzési eljárásokban és nem kaphat állami támogatást - áll "az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző egyes törvények módosításáról" szóló javaslatban.

A törvényjavaslat indoklása szerint a honatyák célja az, hogy a közszférában végrehajtott bérkompenzációhoz hasonlóan egyetlen munkavállalónak se csökkenjen a jövedelem. A törvény 2012 januárjától lép hatályba - ugyanakkor a nettó jövedelemcsökkenést 2011 januárjában életbe lépett szja-változások okozták. Viszont a javaslatból nem derül ki, hogy mi tekintendő bázisnak, vagyis mihez képest kell a jövedelmek nettó értékét megőrizni.

Rogán Antal a munkaadók felmérésére hivatkozott: 40-45 milliárd forintba kerül nekik a bérkompenzáció, ugyanakkor a nyereségadó és az adminisztráció csökkentésével ettől több pénz marad náluk - tudósított az MTI a gazdasági bizottság üléséről, ahol már napirendre is került a törvényjavaslat.

A törvény 2014 januárjáig lesz hatályban - már ha elfogadják.