A Szokás hatalma címmel közölt rövid publicisztikát e héten Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban. A publicisztikák általában egy könyvrecenzió apropóján osztja meg gondolatait a magyar gazdaságról. E héten Charles Duhigg - a New York Times újságírójának - The Power of Habit című könyve adta az apropót. Matolcsy két éves kinevezése óta összesen tízegynéhány sajtótájékoztatót és néhány interjút adott - így gondolatait nyilvános fellépéseiből illetve Heti Válaszban rendszeresen megjelent publicisztikáiból lehet megismerni.

Matolcsy szerint a mostani könyv Magyarország számára igen fontos, hisz az emberi szokásokról szól. A miniszer szerint "Magyarország polgárai és állama egy sor rossz szokást épített fel a 2008-as nagy válság előtt, amiért nagy árát kell fizetnünk a válság utáni új korszakban. Legalább 12 igen rossz szokásunk alakult ki, amelyekről már kezdünk leszokni".

A miniszter első helyen említi a magas költségvetési deficit eltűrését, ezt követi az eladósodás - nem csak az államnál -, a devizahitelezés engedélyezése, a külső pénzügyi függés erősítése, a csökkenő megtakarítási hajlam elfogadása, a magas munkanélküliség segélyezéssel való kezelése, az alacsony foglalkoztatás elfogadása, az adókikerülés eltűrése, a duális gazdaság elfogadása, a külföldi pénzszivattyúk csendes tűrése, illetve az állam szétesésének szó nélkül hagyása és a "merjünk kicsik lenni" pesszimista hozállás "lenyelése".

Matolcsy közül a két legrosszabb szokás, amelynek megváltoztatása, elhagyása sokat lendíthet az országon az az "eladósodási hajlam és a munkátlan élet elfogadása".

"Az állammal kezdtük, mert az állami eladósodás mindenki másra hatott, ráadásul az állam engedte meg a külföldi pénznemben való magánadósságot. Ezt a rossz állami szokást az alaptörvénnyel és az új gazdaságpolitikával sikeresen felülírtuk" - írja Matolcsy.

"A munkátlan élet rossz kulcsszokásának felülírását megkezdtük. Ami a foglalkoztatás, az adórendszer az oktatás terén történt, azért történt, hogy többen és többet dolgozzanak, segély helyett munkára épüljön a társadalom. Már érezhető a rossz szokásink felülírása, de idő kell még a teljes fordulathoz" - zárja sorait a nemzetgazdasági miniszter.