Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha jól értjük, van némi igény arra vonatkozóan, hogy kommentáljuk az Európai Bíróság döntését - indította beszédét Szijjártó, aki szerint a délelőtti döntés veszélyezteti egész Európa biztonságát és jövőjét. Így a döntés ellentétes az uniós és magyar érdekekkel.

Nem jogi, nem szakmai, hanem politikai döntés született, a politika megerőszakolta az európai jogot és értékeket - vélte a magyar diplomácia vezetője, aki szerint így teljes mértékben elfogadhatatlan a döntés.

A politikus biztosítani akarja a magyar polgárokat arról, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék a magyar embereket. Szerinte itt az ideje annak, hogy a kötelező kvótát végre elengedje az EU. Indokként hozta azt is, hogy a szeptember 26-án lejáró határidő előtt a kötelező betelepítési kvótában előírt menekültek 25 százalékát fogadták be a tagállamok.

Amennyiben az EU mégis tovább erőlteti a kérdést, "akkor harcolni fogunk ellene". Az igazi csata csak most kezdődik el - mondta Szijjártó, aki kitért Jean-Claude Juncker tegnapi levelére is: szerinte csak az illegális bevándorlók betelepítése a lényeg, a védekezést (kerítés) nem támogatja az EU.

Magyarország újabb jogi csatározások előtt áll - jelentette ki Trócsányi László. Szavai szerint a döntés megbontotta az EU intézményeinek egyensúlyát: annak nyertese az Európai Bizottság, miközben csökkent az Európai Tanács és az Európai Parlament ereje. Trócsányi szerint a bíróság érvelése nem meggyőző, és az "európai mainstream" alátámasztását szolgálja. Tökéletesen más tartalmú ítéletet is hozhattak volna - fogalmazott a miniszter.