Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy a 2,7 százalékos GDP-arányos hiánycél eléréshez - az eredeti 2,5 százalék helyett - 133 milliárd forintos zárolást hajt végre még az idei büdzsében. A Magyar Közlönyben megjelentek a megszorítások részletei, ám egy hétvége alatt zsugorodott a csomag: ott már csak 115,2 milliárd forintos zárolásról esik szó. (A kormányrendelet utal a z innovációs járulék kiterjesztésére még az idén, ebből és a jövedéki adó előrehozott emelésből viszont kiteljesedhet a 133 milliárdos összeg.) A minisztériumoknak ebből 48,8 milliárd forinttal kell meghúzni a nadrágszíjat - a terheket költségvetés-arányosan osztották el. Arról, hogy mindezt hogyan gazdálkodják ki, holnapig kell a tárcáknak dönteniük és tájékoztatni a költségvetésért felelős Matolcsyt.

A legnagyobb kiadáscsökkentésre a legnagyobb minisztériumot, a Balogh Zoltán vezette emberi erőforrás tárcát ítélték, innen 17 milliárd forintot von el a kormány. A legkisebb elvonásra a 300 milliárdból gazdálkodó honvédelmi tárca számíthat, az egész akciót megússzák 770 millió forintos spórolással. Ennél még a Miniszterelnökségnek is jobban meg kell húzni a nadrágszíjat, ahol 855 milliós kiadáscsökkentésre lesz szükség. A megszorítások nem érintik az úgynevezett "alkotmányos fejezeteket" , vagyis a bíróságokat, ügyészséget, parlamentet vagy épp a Köztársasági Elnöki Hivatalt.

Se EU önerő, se tartalék

A megszorítások, zárolások nagyobb része nem közvetlenül a minisztériumokat érinti: a kormány 15 milliárdot von el az eredetileg 60 majd 50 milliárdra csökkentett EU-önerő alapból. Ebből a pénzből az önkormányzatok kaphattak volna pénzt az uniós programok társfinanszírozáshoz - ám már év közben felfüggesztette a kormány a kifizetéseket átszervezésekre hivatkozva. Így az eredetileg elkölthető 60 milliárd 45 milliárdra csökken.

További 20 milliárd forintot zárolt a kormány a költségvetés általános tartalékából (rendkívüli kormányzati intézkedések). Ez az alap a kormány házipénztára, az előre nem látható kiadásokra innen vehet ki pénzt. A tartalékot az év elején 100 milliárd forintban maximálta a parlament, októberig ebből 41,2 milliárd forintot költött el.( Az előző kormányok alatt az egész éves tartalék-költés nem érte el a 35-40 milliárd forintot. Így most a tartalékban 58,8 milliárd forint marad - ebből zárol a kormány 20 milliárdot, vagyis az utolsó hónapokban elkölthető összeg 38 milliárd forint még így is bőven meghaladja az elmúlt évek költéseit. (Várhatóan az év végén ebből a tartalékból a kormány akár 15-20 milliárdot gond nélkül zárolhat - így segítve a hiánycél elérését, ha erre szükség lesz.)

A foglalkoztatási alapot is megvágják

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a parlamentben külön üdvözölte, hogy a kormány úgy hajt végre a 2012-es költségvetésen kiigazításokat, hogy azok nem lesznek megszorítások. Azt még meg lehet érteni, hogy a tartalékok zárolását nem nevezik a politikusok megszorításnak, ám a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban tervezett 15,6 milliárd forintos kiadáscsökkentést nehéz másnak eladni. Ebből az alapból fizetik ugyanis a munkanélküli ellátásokat, az átképzéseket, de még a közmunkát is ebből finanszírozza a kormány. A PPP-programok finanszírozásból további 3,1 milliárdot, az állami vagyonnal kapcsolatos kiadásokon pedig 5 milliárdot kell megfogni a kormány határozata szerint.

 

A kormány által zárolt összegek (milliárd forint)
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium5,36
Miniszterelnökség0,85
Vidékfejlesztési Minisztérium4
Honvédelmi Minisztérium0,76
Belügyminisztérium2,87
Nemzetgazdasági Minisztérium3,35
Nemzeti Fejlesztés Minisztérium6,49
Külügyminisztérium4,78
Uniós fejlesztése3,14
Emberi Erőforrások Minisztériuma17,06
KSH0,1
Kormányzat összesen48,78
általános tartalék20
PPP-programok3,1
EU Önerő Alap (NFM)20
Állami vagyonnal kapcsolatos kiadások5
Nemzeti Foglakoztatási Alap15,6
Kutatás Technológiai Alap3
Összesen115,46
Forrás: Magyar Közlöny