Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hír a múlt héten közölt, vártnál jobb GDP-adat tükrében és az arra adott NGM-reakció fényében nem igazán meglepő. A szaktárca ugyanis akkor azt jelezte, hogy a bizalomindexek és a rendelésállományi adatok alapján tartósan magas maradhat a dinamika, így a 2014-es növekedés minden bizonnyal meghaladja a 3 százalékos értéket. Most tehát kiderült az, hogy a 3 százalékos értéket egytized százalékponttal múlhatja felül a gazdaság idei növekedésének tempója a kormány várakozásai szerint.

Varga szerint bár az áprilisi konvergenciaprogramban még 2,3 százalékos növekedéssel számolt a kormány, a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulat már előrevetítette, hogy az adatok kedvezőbben alakulhatnak. A gazdaság tovább gyorsul az idén, amit a növekedés egészséges szerkezete is támogat - tette hozzá.

A miniszter szerint a stabil és dinamikus növekedés elsősorban a termelő szektorok javuló teljesítményével, valamint a belső kereslet élénkülésével magyarázható. A várakozásokat jóval meghaladó második negyedévi GDP-adat hátterében a piaci szolgáltatásoknak a feltételezettnél gyorsabb bővülése állhat - tette hozzá.