Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány elrendelte a minisztériumoknál a kiadások újabb zárolását összesen 44,7 milliárd forint értékben - ez már része a konvergencia programban bejelentett 155 milliárd forintos idei költségvetési kiigazításnak. A zárolásokat már május 7-éig végre kell hajtani - olvasható a kormány határozatában, amely a Magyar Közlönyben jelent meg. A sietség érthető, hisz minél később kerülne sor a zárolásokra, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a minisztériumok kötelezettséget vállalnak a kiadásokra.

A költségvetés tervezési tartalékát (Országvédelmi Alap) amely 170 milliárd forintra rúg, már a költségvetési törvény decemberi elfogadása előtt zárolta a kormány. (Ez a tartalék szolgált volna az évközi kiigazításokra, ám a büdzsét túlzóan optimista növekedésre lőtte be a kormány - ezt belátva került sor a zárolásra.) Így érdemi pufferként a százmilliárdos általános tartalék maradt - az előre nem tervezhető kiadásokra, valamint a 98 milliárdos kamatkockázati tartalék. Ezeket még tartogatja a kormány, bár az általános tartalékból elköltenek bő 11 milliárdot - részletek a keretes írásban.

A kormány korábban úgy döntött, hogy a honvédelmi kiadások nem csökkenhetnek tovább. A mostani szigor e tárcára is vonatkozik: a feleslegessé vált honvédelmi ingatlaneladásokat fel kell gyorsítani, csak így finanszírozható a kiadások vállalt szinten tartása.

Egyetlen nap alatt elköltötték a tartalék tizedét - rendőrségre, operára

A kormány a bejelentetett újabb zárolásokkal párhuzamosan 11,3 milliárd forintot költött el az általános tartalékból.
A rendőrség 7,8 milliárdot dologi kiadásokra kap, intézményi beruházásokra 870 millió forintot költhetnek. A kormányhatározat szerint a rendőrség adósságállományának konszolidálása, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény megalkotásával összefüggő többletkiadások, valamint egyéb feladatok finanszírozása indokolja az átcsoportosítást.
A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal intézményi beruházásokra 720 millió forintot kap, míg a Terrorelhárítási Központ személyi juttatásokra használhat mintegy 230 millió forintot, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal pedig intézményi beruházási kiadásokra 170 millió forintot.
További 1,4 milliárd forintot kap a nemzeti erőforrás minisztérium, hogy azt egyből a Magyar Állami Operaháznak tovább utalja. A pénz kisebb részét költheti bérekre, 841 millió forintot kap a dalszínház beszerzésekre, további 112 millió felújításra fordíthatnak.

A legnagyobb spórolás a vidékfejlesztési minisztériumra vár, a tárcának 7,8 milliárd forintot kell előteremtenie - így a megszorítások az agrártárcát arányaiban a legnagyobb mértékben sújtják. A sokkal nagyobb költségvetéssel bíró Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak (Nefmi) 6,7 milliárd forintot kell kiizzadnia a büdzséjéből. Rossz üzenete hordoz, hogy a spórolás az adóhivatalra is kiterjed, hisz az új adók bevezetése kapcsán többletmunka mellé pénzelvonást is hozott a konvergenciaprogram. A NAV-nak 1,9 milliárddal kell csökkentenie a kiadásait - miközben a tervezett bevételek behajtása egyébként is kétséges azok túltervezése miatt, vagyis csak fokozott adószigorral volna egyáltalán esély a tervezett pénzt  beszedni. Rájár a rúd a Belügyminisztériumra is, hogy a erőszakszervezeteket és az önkormányzatok felügyeletével megbízott tárcának 5,9 milliárd forintot kell zárolni. Megjegyzendő, hogy a BM-et és a Nefmit az általános tartalékból kárpótolják - lásd ismét a keretes írást. Ezen túl az önkormányzatok támogatását 4 milliárd forinttal megnyirbálják, így a tárcához tartozó területekről közel 10 milliárd forintot vonnának el. A Miniszterelnökség is kiveszi a részét a spórolásból - 188 millió forinttal.

Csúszik a pedagógusok béremelése

A spórolások mellett Matolcsy György nemzetgazdasági, Pintér Sándor belügy és Navracsics Tibor közigazgatási miniszternek folytatnia kell közigazgatási reformot úgy, hogy abból érdemi megtakarítása származzon a költségvetésnek Ebben a döntésbe illik a kormány fővárossal kötött megállapodása, mely szerint a BKV finanszírozásából a költségvetés fokozatosan kivonul, cserébe a főváros adókivetési jogot kap, így jön a dugódíj jövő nyáron.

A konvergenciaprogramban is volt már rá utalás, hogy csúszhat a pedagógusi életpálya program bevezetése - ezt most megerősíti a mostani kormányhatározat is. A Nefmi tervei szerint a program 2013-ban indult volna, ám a konvergenciaprogram szerint erre csak abban az esetben kerülhet sor, ha lesz rá pénz - ebben az esetben is csak 2013 szeptemberétől. A kormányhatározat tovább megy: ha nem lesz pénz az indulásra, akkor annak bevezetését 2014 januárjára tolják. Ezt valószínűleg nem is halasztják majd tovább, tekintettel 2014 áprilisában esedékes parlamenti választásokra.

A kormány döntött arról is hogy már most elő kell készíteni a 2013-as további intézkedéseket, így a konvergenciaprogramban megemlített BKV-támogatás 10 milliárd forintos csökkentését, illetve gőzerővel neki kell látnia a fejlesztési minisztériumnak az elektronikus (használatarányos) autópálya díjrendszer 2013 közepi bevezetéséhez - hisz ebből már jövőre 75 milliárd forintot szeretnének beszedni a költségvetés tehermentesítésére.

A zárolások tervezett összege (milliárd forint)
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium4,3
Miniszterelnökség0,2
Vidékfejlesztési Minisztérium7,8
Honvédelmi Minisztérium3,1
Belügyminisztérium5,9
Nemzetgazdasági Minisztérium1,1
Nemzeti Adó-és Vámhivatal1,9
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium4,6
Külügyminisztérium0,74
Uniós fejlesztések0,67
Nemzeti Erőforrás Minisztérium6,7
Központi Statisztikai Hivatal0,18
Költségvetés összesen37,4
Helyi önkormányzatok támogatásai és helyben maradó személyi jövedelmemadója4
Egyes szociális feladatok támogatása4
Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások3
Az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kifizetések0,5
Az MFB Zrt .tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kifizetések0,5
Az állam tulajdonosi felelősségével kapcsolatos környezetvédelmi feladatok finanszírozása1
Az MNV Zrt. működésének támogatása0,5
Az MFB Zrt. működésének támogatása0,5
Államháztartás összesen44,7
Forrás: kormányhatározat