A kötelezően előírt 180 napos társadalombiztosítási jogviszony folyamatossága legfeljebb 15 nappal szakítható meg. Az új jogszabály a tavaly született szocpol - lakásépítési támogatási - illetve az otthonteremtési kamattámogatási rendeletet módosítja.

A szocpol nagysága a gyerekek számától, és az építeni - vásárolni - kívánt lakás nagyságától függ, és január 1-től igényelhető. Az állami kamattámogatás rendszerét jóvá kell hagynia az EU illetékes szervének is ahhoz, hogy ilyen hitelt igényelni lehessen.

Aki kamattámogatásos hitelt vesz fel, annak abban a lakásban kell laknia, amelyre a hitelt kapta, tehát befektetési célú vásárlásra nem jár a kedvezményes hitel.

Nem kaphat ilyen hitelt, akinek lakástulajdona, lakáshasználati joga, szolgálati illetve lízingelt lakása van. A tiltás nem vonatkozik arra az esetre, amikor a család együttesen legfeljebb 50 százaléknyi lakástulajdonnal rendelkezik olyan lakásban, amelyhez örökléssel, vagy tulajdonközösség megszüntetésével jutott. Ezek a szabályok a korábbi ilyen rendeletben is szerepeltek.

Amennyiben határidőre nem lesz kész a kamattámogatott hitellel épülő lakás, a bank a hitelt visszavonja, és a már igénybe vett kamattámogatást kamatostul vissza kell fizetni. Ha ez utóbbi elmarad, akkor a kincstárhoz kerül az ügy.