Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly év végén 273,5 ezer álláskereső volt az országban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint. Ez 19 százalékos, avagy 60 ezres csökkenés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, sőt a még mindig több százezer közmunkásnak köszönhetően az elmúlt 10 év legjobb száma.

A rossz hír, hogy továbbra is mintegy harmaduk, egészen pontosan 78 920 fő az, aki egy évnél hosszabb ideje nem talál állást magának. Ez annyiban nem meglepő, hogy a friss KSH adatok szerint 18,1 hónap az átlagos idő, amíg egy magyar munkát talál magának. Vannak ennél jóval jobb és rosszabb eredményt elérő országok, erről itt írtunk bővebben.

Az álláskeresők többsége továbbra is a képzetlenek közül kerül ki. A diplomások száma alig haladja a 15 ezret a munkanélküliek közül, miközben közel tízszer ennyien vannak, akik maximum az általánost, vagy a gimnáziumot végezték el. A középfokú végzettséggel rendelkezők 29,3 százaléka végzett egyébként szakiskolát vagy szakközépiskolát, 46,9 százaléka szakmunkásképzőben szerzett, 4,4 százaléka technikumi, továbbá 19,4 százaléka gimnáziumi végzettséggel bírt.

Az álláskeresőknek több mint fele kapott valamiféle állami támogatást, összesen 143,2 ezren várhatták a postást. Ebből 59 százalék szociális jellegű támogatásban részesült, a többiek álláskeresési ellátásban. Az álláskeresők közel fele (47,6 százalék) ugyanakkor semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott decemberben.

Van még üres munkahely dögivel

A tavalyi utolsó hónapban a cégek összesen 48,4 ezer üres álláshelyet jelentettek be. A rossz hír, hogy ezen állások 75,8 százalékához igényeltek valamiféle állami támogatást, ami többnyire közfoglalkoztatást jelent. Azaz a versenyszféra magától továbbra is nagyon nehezen teremt munkahelyeket. A 11,7 ezer nem támogatott új munkahely főképp a fővárosban, Győr-Moson-Sopron, Pest, és Zala megyében jött létre.

Nem örülhetünk annak sem, hogy nem nagy hozzáadott értékű munkahelyek jöttek létre, hiszen a nem támogatott állások elsősorban az egyszerű ipari foglalkozású, az egyéb termék összeszerelő, a mechanikai gép-összeszerelő, a bolti eladó és az egyéb, máshová nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozásokra vonatkoztak.

Összességében egyébként a legtöbb új munkaerőigény Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye területére koncentrálódott, e három területi egységen jelentették be az állások 35,4 százalékát.

Mindennek köszönhetően decemberben 138,6 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből az év végére 89,8 ezer maradt betöltetlen.