Az idei első féléves statisztikák reménykeltők: 324 orvos, 327 szakdolgozó, 78 fogorvos és 19 gyógyszerész kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges úgynevezett jó hírnév igazolást az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtól.

Tavaly egész évben 823 orvos, 631 szakdolgozó, 258 fogorvos és 58 gyógyszerész döntött a külföldi munkavállalás mellett, ami a szakdolgozókat kivéve minden területen csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A képet tovább árnyalja, hogy az igazolást kérők közül az orvosok több mint fele már korábban is dolgozott külföldön, idén az esztendő első hat hónapjában mindössze 148 "újonc" külföldi munkavállaló volt, míg a szakdolgozók között 244 - írta a napilap.

Azonban korai még örülni: a magyar egészségügy számára nem kizárólag az elvándorlás okoz hr-problémát. hanem az is, hogy az orvosok és az ápolók közül sokan nem költöztek ugyan el az országból, de itthon és külföldön egyaránt dolgoznak. A "fapados" doktorok például csak két-három műtéti napot vállalnak - például mondjuk Nagy-Britanniában -, de ezzel többet keresnek, mint itthon az egész havi munkájukkal. A nővérek körében inkább a hasonló jellegű ausztriai munkavállalás a jellemző, sokszor idősgondozás keretében, amihez még csak jó hírnév igazolása sem szükséges, így ők nem is jelennek meg a statisztikákban.