Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy újabb, harmadik rezsicsökkentést tervez a Fidesz, azon már dolgozik a frakcióvezető. Rogán Antal véleménye szerint a harmadik rezsicsökkentés megvalósítható, és kifejtette: az elmúlt egy év díjcsökkentése ellenére még mindig az európai átlag feletti Magyarországon az átlagos rezsiköltségek mértéke a jövedelemhez képest. Hozzátette: a harmadik rezsicsökkentés célja, hogy a rezsidíjak megközelítsék az európai átlagot, azt vizsgálják, hogy megtudják-e tenni ezt egy lépésben.

A menetrendről közölte, hogy hétfőn tájékoztatja a frakciót a harmadik rezsicsökkentésről, és a pontos számok kialakítása végett létrehoznak egy munkacsoportot is, amelyet ő vezet, tagja lesz Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője is.

Mint mondta, a munkacsoport ülésére meghívják Dorkota Lajost, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökét is, mert vannak kérdéseik a számokat illetően.

Rogán Antal azt mondta, a munkacsoport álláspontjának kialakítása után a Fidesz-frakció január elején, évadnyitó ülésén dönthet a harmadik rezsicsökkentésről.

Miről is dönt a Kúria a devizahitelekkel kapcsolatban?

Kúria devizahitelekkel összefüggő jogegységi döntésével összefüggésben Rogán Antal közölte, hogy három alapvető kérdésben várják a legfelsőbb bírói fórum állásfoglalását. Ezek között említette azt, hogy devizahitel-e a devizahitel, azaz érvényesíthető-e az árfolyamkockázat, továbbá szeretnék tudni, hogyan értékeli a Kúria az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét, valamint az árfolyamrés kérdését.

A frakcióvezető hangsúlyozta, ezekben a kérdésekben világos jogegységi útmutatásra van szükség, de a Kúria döntése nem jelenti azt, hogy az emberek bármit visszakapnak. A Kúria világos döntése esetén a parlamentnek kell cselekednie. Elmondta, hogy a Kúria várhatóan több lépcsőben hoz majd döntést, a végleges álláspontjának kialakítását március végére, április elejére várják.

Fónagy:  az európai középmezőnyben vagyunk a fogyasztói paritáson mért lakossági rezsi-terhelésben

Magyarország az európai középmezőnyben foglal helyet a fogyasztói paritáson mért lakossági alapvető rezsiköltségeket tekintve - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy az idén végrehajtott - összességében 20 százalékot kitevő - a lakosságot, azaz mintegy 3,8 millió magyar háztartást érintő rezsicsökkentés eredményeként Magyarország az európai rangsor utolsó, utolsó előtti helyéről lényegesen előbbre lépett a fogyasztói paritáson mért lakossági rezsiköltség-terhelésben.
Példaként említette, hogy a november elsejétől bekövetkezett 20 százalékos rezsicsökkentés eredményeként egy átlagosnak minősíthető kétgyerekes, kétkeresős 50-54 négyzetméteres gázfűtéses lakásban lakó család havonta átlagosan 11 872 forintot, éves szinten 142 464 forintot takarít meg. Egy távfűtéses lakásban élő nyugdíjas házaspár pedig havonta valamivel több mint 8200 forintot takarít meg, ami összességében évente mintegy 106 500 forintot jelent.